Ваксинират европейското дърво Стария бряст през пролетта
Ваксинират европейското дърво Стария бряст през пролетта / Дарик, Сливен, Архив

Старият бряст ще бъде ваксиниран срещу заболяването трахеомикоза в края на март или началото на април. Това стана ясно от среща между зам.-кмета на община Сливен Стефан Кондузов и представители на фирмата-консултант за Стария бряст.

Специалистите - доц. Стефан Мирчев и Рашид Рашид, увериха, че екип ще предприеме изрязване на клоните и укрепване с въжета тип "кобра". Преди срещата консултантите извършиха заснемане с дрон Стария бряст. Снимките ще насочат специалистите как да се извърши орязването на клоните. Обмисля се декоративно оформление на кората на дървото, което да замени циментираните участъци.

Предвидените мероприятия не могат да се извършват по време на зимния период, затова се налага дейностите да се предприемат преди вегетацията на дървото.

Два са договорите, сключени между общината и фирмата. Единият е от 2014 г. за оценка на здравословното състояние на дървото на стойност 7 870 лева, без ДДС. Сумата по този договор е изплатена.

Вторият договор е за определяне на възстановителни и укрепителни дейности на обща стойност 17 990 лв., без ДДС. Според условията, авансово е трябвало да се преведат 8 995 лв. Общината е платила около 6 000 лева.

Предстои разплащането на остатъка по аванса от около 3000 лв., за да се продължи работата по договора.