Продължават дейностите в Общностен център за деца и семейства в Сливен
Продължават дейностите в Общностен център за деца и семейства в Сливен / Община Сливен

Дейностите в Общностен център за деца и семейства в Сливен ще продължаватт да функционират. Община Сливен подаде проект за тяхното продължение. Той ще се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.", съобщи зам.-кметът Пепа Чиликова.

Проектното предложение с наименование „Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в Общностен център за деца и семейства Сливен" цели подкрепа за създадените по Проект „ОПОРА-Общностна подкрепа за осигуряване на родителска активност" в общината интегрирани услуги за ранно детско развитие.

Дейностите включват интегрирани услуги за ранно детско развитие, които са насочени към деца от 0 до 7 годишна възраст и техните родители от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители. В рамките на бюджета, който е в размер на от 588 566,28 лв. ще се финансират дейности, свързани с ранна интервенция на уврежданията, пряка работа с деца с увреждания и техните семейства, включително рехабилитация и дейности по консултиране, обучение, мобилна работа с детето в неговия дом, индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания.

Сред останалите заложени дейности са формиране и развитие на родителски умения чрез предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители, семейно консултиране и подкрепа. Това включва работа с родители и деца, дейности за семейно планиране, индивидуална работа, в т.ч. и индивидуална и групова работа с деца и родители, с деца и родители, които не са от уязвими групи, с цел посещаване на детска градина".

Другите дейности са насочени към подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията, както и допълнителна педагогическа подготовка за повишаване училищната готовност на децата за равен старт в училище".

Периодът на изпълнение на проекта е 32 месеца.

Финансирането е изцяло от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.", без съфинансиране от страна на Община Сливен.

"Тъй като се очаква дейностите по този проект да стартират през месец март, досегашните ползватели на услугите временно са пренасочени към други звена където ще получават нужната им помощ", поясни още Пепа Чиликова.