На театър, опера и кино през седмицата
На театър, опера и кино през седмицата / Дарик Варна, архив

Почитателите на театъра могат да гледат тази вечер Адриан Филипов, Веселина Михалкова, Валери Вълчев, Стоян Радев и други, в постановката на Пламен Марков „Брак по принуда и рогоносец без рога“ от Жан Батист Молиер. Тя ще се играе от 19:00 часа на сцена Филиал.

Ден по-късно по същото време, но на Основна сцена публиката ще види „Доходно място“ от Александър Островски. Режисурата е на Крис Шарков, а ролите са поверени на Стоян Радев, Адриан Филипов, Веселина Михалкова и др. „Доходно място” е може би най-социалната пиеса на Островски - силна социална сатира, пронизана от романтична линия.  Спектакълът иска да предаде усещането за българския преход, но не в реалистичен план, а като енергия и настроение.

В сряда е постановката на Стилиян Петров „Канкун“, която има „Икар“ за сценография за 2014 година. На сцена Филиал ще излязат Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова, Пламен Димитров и Гергана Арнаудова. Буден ли си или сънуваш, е залогът в „Канкун“.

„Професия лъжец“ на Теди Москов – шеговит поглед към исторически събития, варненци могат да гледат в Кукления театър в петък от 19:00 часа. Постановката има „Икар“ за най-добър спектакъл за 2014 година и „Аскеер“ за режисурата на Москов. Имайте предвид, че той е за възрастни и зрители под 16 години не се допускат.

За децата са представленията през уикенда в Кукления театър. В събота от 11:00 ще бъде игран „Котаракът в чизми“, а в неделя „Кой каза „Мяу“?“

За любителите на оперното изкуство е „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети в сряда вечер. В четвъртък е мюзикълът от Александър Йосифов „Алиса в страната на чудесата“. „Една любовна вечер в операта“ варненската публика може да прекара в петък от 18:00 часа. На Основна сцена ще видим струнен квартет „Арте“. Любовни арии, дуети и шансони от френски композитори ще бъдат изпълнени от 16:00 часа в събота. На 14 февруари ученици от Музикалното училище ще изнесат балетен концерт.

За феновете на киното през тази седмица Фестивалният и конгресен център ще покаже филмите „Съвсем нов завет“, „Момичето от Дания“, българския „11-ти А“, „Любов и инженерство“.

Детският анимационен филм, дублиран на български, „Робинзон Крузо“, ще бъде излъчван от вторник до петък в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център.

Ако харесвате фотография, вижте изложбата на Рикардо Дзиполи „Венеция се оглежда“ в Градската художествена галерия. Снимките са част от колекция от над 1000 фотографии, правени между 2004 и 2006 година. Те представят една непозната Венеция – променлива и неуловима. Снимките не са точно копие на града, по-скоро художествено пресъздават неговото присъствие в неочаквани гледки и изумителни асоциации.

В Градската галерия можете да посетите и фотографската изложба „Изгубеният град“ на Анна-Александра Богдева и Ерджан Бекир.

Фотоизложба представя и Фестивалният комплекс. „Очарователен Шанхай“ е резултат от колективните усилия на фотографи ентусиасти, които чрез техните обективи грабват непогрешимо града, характеристиките на сезоните, духа на времето и пресъздават достиженията на Шанхай в обновлението, възможностите и модернизацията.