23 години Дарик радио
23 години Дарик радио / netinfo

23 години отбелязва Българското национално Дарик радио. По традиция - в студиото зад микрофоните ще седнат гост-водещи. Как ще изглежда програмата ни разказват програмният директор Константин Вълков и програмният координатор Маринела Величкова.

За своя рожден ден Дарик реши да подари на слушателите си една историческа разходка по Дондуков. Ще тръгнем по стария римски път, който по-късно става бул. Княз Александър Дондуков, ще се качим на първия софийски трамвай и ще преминем през исторически и днес запазени знакови места, случки, сгради.

Разходката из Стара София започна с водещия Александър Шпатов. В традиционното за 21 януари Вълчев и Вълчев проследихме как старият римски път се е превърнал в булевард и как името на част от този булевард се е променяло в годините - по-старите софиянци още използват името Бирюзов.

След това, заедно с Евгени Минчев, ни разказа за първия трамвай и колко скептично са гледали столичани на това превозно средство.

С Греди Асса ще ви разкажем за днешния живот в сградата, в която преди години са били царските конюшни, а днес учат бъдещите художници и модни дизайнери.

С учениците от Английската гимназия ще се разходим в историята на тази сграда и какъв живот кипи днес там, ще минем през спирките на Операта с Дарина Такова, на Младежкия театър - с Койна Русева.

Ще разкажем и за несъществуващите днес, но знакови за времената преди войната, сгради на колбасарница Докузанов и пететажната книжарница Чипев - сгради унищожени от бомбардировките, за които също ще поговорим с историка Бойко Маринков и гостите му.

Ще стане дума за това какво са хапвали и пийвали великите българи в десетките сладкарници и бирарии по булевард Дондуков.

Заедно с Тошо Тошев ще разкажем историята на сградата на Профиздат, в която се е помещавала редакцията на в. Труд и знаковата, пълна с журналисти и в работно време кръчма Волга-Волга.

Кирил Маричков ще ни заведе до знаковата сграда, проектирана от арх. Маричков къща Адолф Функ, първата в стил сецесион.

На задължителната радио спирка Дарик ще припомним откриването на сградата на радиото с Радосвет Радев и неговите гости.

Новините на Дарик радио, ще представят Татяна Лолова и Филип Аврамов, Теди Москов, Орлин Павлов, Стефан Командарев, Милица Гладнишка, Анахид Тачева и Димитър Игнатов, Боян Петров, Ованес Торосян, Михаил Христов.