Италианският регион Венето пуска собствена виртуална валута
Италианският регион Венето пуска собствена виртуална валута / БГНЕС, архив

Привържениците на независимостта на италианския регион Венето и възстановяването на Венецианската република като независима държава, планират да въведат тази година собствена виртуална валута.

Както посочва сайтът Plebiscito.eu, до края на годината ще бъде пусната "експериментална икономическа система" на базата на криптовалута. Достъпът до тази системата ще получат жителите на Венето, които срещу неголяма сума във виртуална валута ще придобият венецианско гражданство.

Венето е административен регион в Североизточна Италия. Той е един от 20-те региона в страната. Населението му е около 4,8 милиона души, а неговата столица е Венеция.

Венето днес е едни от най-богатите и индустриализирани региони в Италия. Жителите му се оплакват, че плащат годишно 70 млрд. евро данъци на Рим, а в замяна получават само 50 млрд. евро.

Венеция и околните райони са независими до нахлуването на Наполеон Бонапарт през 1797 г. Тогава е свален последният дож. После Венеция десетилетия е под австрийско управление. Става част от Италия през 1866 г., пет години след обединението на останалата част от страната.

Източник: БГНЕС