Църквата отбелязва Богоявление, хиляди посрещат имен ден
Църквата отбелязва Богоявление, хиляди посрещат имен ден / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза при Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".

Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

С мъжко хоро в Калофер извадиха разпятието от р. Тунджа

Според народното поверие в нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, в която след празничната черковна служба свещеник хвърля Светия кръст. Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Който го направи първи, бива честит и здрав през цялата година.

Според поверието ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Над 150 000 души празнуват имен ден на Богоявление

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.