Църквата почита един от най-обичаните светии
Църквата почита един от най-обичаните светии / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес Църквата почита паметта на един от най-обичаните светии - Серафим Саровски. По този повод в столицата ще се състои тържественото пренасяне на частица от мощите на светеца от Руския храм-подворие „Св. Николай" до патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", където по решение на Светия Синод на Българската православна църква мощите ще останат и занапред, изложени за поклонение.

Те са дар от Руската православна църква по молба, която Патриарх Неофит отправи към Руския патриарх Кирил по време на мирното си посещение в Москва през 2014 г.

В 9,00 ч. се очаква да започне литургия в Руската църква, която ще оглавят Величкият епископ Сионий и Браницкият - Григорий. По време на богослужението мощите ще бъдат изложени в центъра на храма за поклонение. В 10,30 ч. с литийно шествие мощите ще бъдат пренесени в патриаршеската катедрала. Шествието ще премине по бул. „Цар Освободител", ул. „Раковски" и ул. „Оборище", начело с духова музика и гвардейци при празнично биене на камбани. Българският патриарх Неофит ще посрещне мощите в катедралата и ще отслужи пред тях молебен, съобщават от Синода.

Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин) е роден през 1754 г. в град Курск, в уважавано търговско семейство.

Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!".

Св. Серафим предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител.

Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство. Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите, защото никой, обърнал се с молитва към него, и приживе, и след неговата кончина, не си тръгвал, без да е получил благодатна помощ.

За изминалите повече от 100 години от неговата канонизация почитта към този светец все повече нараства и се разпространява. Той е сред най-почитаните светии в православния свят, обичан и почитан и от християните в нашата страна. Затова по време на мирното си посещение в Русия през 2014 г. патриарх Неофит отправя към руския патриарх Кирил молба да бъде дарена на Българската православна църква частица от мощите на великия Божи угодник. Молба, на която патриарх Кирил откликва.