Църквата почита Серафим Саровски
Църквата почита Серафим Саровски / Sofia Photo Agency

Днес Църквата почита паметта на един от най-обичаните светии - Серафим Саровски. По този повод в столицата ще се състои тържественото пренасяне на частица от мощите на светеца от Руския храм-подворие „Св. Николай" до патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", където по решение на Светия Синод на Българската православна църква мощите ще останат и занапред, изложени за поклонение. Те са дар от Руската православна църква по молба, която Патриарх Неофит отправи към Руския патриарх Кирил по време на мирното си посещение в Москва през 2014 г.

Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин) е роден през 1754 г. в град Курск, в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!".

Св. Серафим предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г. За изминалите повече от 100 години от неговата канонизация почитта към този светец все повече нараства и се разпространява. Той е сред най-почитаните светии в православния свят, обичан и почитан и от християните в нашата страна.