Трима прекалили с алкохола потърсили помощ в Пирогов  навръх Нова година
Трима прекалили с алкохола потърсили помощ в Пирогов навръх Нова година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трима прекалили с алкохола потърсили помощ в "Пирогов" навръх Нова година
83390
Трима прекалили с алкохола потърсили помощ в "Пирогов" навръх Нова година
  • Трима прекалили с алкохола потърсили помощ в "Пирогов" навръх Нова година

Нито един пострадал от пиратки, бомбички или фойерверки не е приет в спешното отделение на Пирогов в новогодишната нощ, съобщи д-р Стоян Сопотенски, зам.директор на болницата и шеф на спешното. Едва трима души, прекалили с алкохол, са потърсили помощ в токсикологията, няма приети с измръзвания или пострадали от катастрофи. Елена Бейкова допълва.

Общо 62-ма души са прегледани в спешното отделение на "Пирогов" през последното денонощие, като 7 от тях са останали за лечение в болницата, обобщи д-р Сопотенски.

"Една спокойна новогодишна нощ. Явно има добра култура на поведение по време на празниците", каза той.

Трима варненци са пострадали от пиратки

От Коледа досега към болницата са се обърнали 21 пациенти в инфарктно състояние, като впечатляващо според д-р Сопотенски е, че 18 от тях са дошли до болницата със собствен транспорт, а не с линейка. Обяснението според него.

"Разпознават мястото, където ще може да им бъде помогнато. Не чакат някой да ги транспортира, идват сами. Вярват, че ще получат адекватна помощ", обясни той.

През 2015-та година в Пирогов са приети малко над 97 хиляди пациенти, като броят им се запазва спрямо предишни години, но спешните пациенти се увеличават за сметка на планово приетите.

Леко се е повишил броят на неосигурените пациенти - с 20 души повече в сравнение с 2014-та година. Общо 323-ма неосигурени са били обслужени от болницата, като за тях са били похарчени над 320 хиляди лева.