Възрастта за пенсия започва да расте
Възрастта за пенсия започва да расте / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От днес влиза в сила одобрената преди няколко месеца пенсионна реформа. През тази година жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 60 години и 10 месеца, със стаж 35 години и 2 месеца, а мъжете - на 63 години и 10 месеца, със стаж от 38 години и 2 месеца.

При недостиг на стаж, хората ще могат да се пенсионират, когато навършат 65 години и 10 месеца. Въвежда се минимална възраст за полицаи и военни - тя ще бъде 52 години и 10 месеца, а за летците, водолазите и парашутистите ще се изискват 42 години и 10 месеца.

Пенсионната реформа предвижда плавно нарастване на възрастта и стажа при жените и мъжете, а през 2037 година и двата пола ще се пенсионират на 65 години.

До края на тази година хората с недостигащ стаж ще могат да излязат в пенсия при навършени 65 години и 10 месеца, а от 2017-а година изискването за възраст започва да се вдига, докато стигне 67 години.

За служителите под пагон се въвежда минимална възраст за пенсиониране, която от догодина започва да расте с по 2 месеца, и трябва да стигне 55 години за полицаи и военни, и 45 години за летци, водолази и парашутисти. Балерините и танцьорите ще се пенсионират на 42 години и 10 месеца, а от 2017-а възрастта ще се вдига, докато достигне 45 години. При категорийните работници промените са следните: възрастта при жените и мъжете от първа категория ще расте до достигане на 55 години, а за втора категория двата пола трябва да се изравнят на възраст от 60 години.

През тази година вноската за пенсия се запазва в сегашния си размер от 17.8 процентни пункта, но през следващите две години е заложено увеличаването й с общо 2 пункта.