Минималната заплата вече е 420 лв.
Минималната заплата вече е 420 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Минималната заплата вече е 420 лв.
83389
Минималната заплата вече е 420 лв.
  • Минималната заплата вече е 420 лв.

От 1 януари минималната работна заплата се увеличава с 40 лева и става 420 лева. С по-висок бюджет ще разполагат и семействата, които имат право на детски добавки - помощта за едно дете се вдига с 2 лева, променя се и моделът на предоставянето й.

За работодателите от началото на годината се въвежда електронното подаване на декларациите, с които се удостоверява, че даден служител е бил в болнични.

Освен минималната работна заплата, от Нова година се увеличава и линията на бедността - доходът, нужен за задоволяване на основните потребности на един човек у нас, става 300 лева.

Какви са заплатите в различните градове

Средномесечният доход на член от семейството, който се взима за изчисляване на различните видове семейни помощи, се запазва на 350 лева, но от 1-ви юли става 400 лева.

Калфин: Пропастта между богати и бедни трябва да е по-малка

Детските добавки, които получават хиляди семейства, ще бъдат отпускани по нов модел, според броя на децата. Така за едно дете родителите ще получават 37 лева, за две - 85 лева, за три - 130 лева, а за 4 - 140 лева. За всяко следващо дете ще се полагат по 20 лева допълнително. Малко по-висока ще бъде и еднократната помощ за раждане на трето дете - от 250 лева тя става 300.

Горанов: Раждането на деца не трябва да се обуславя от социалните трансфери

Макар и от средата на годината, пенсиите също ще бъдат увеличени - с 2.5 процента, изчислени по швейцарското правило. От днес работодателите задължително трябва да подават декларациите към болничните листове на служителите си по електронен път, с електронен подпис, ако са над 10 броя. Ако са до 2 броя, подаването може да стане на хартия или на електронен носител.