Закриват митница Свиленград
Закриват митница Свиленград / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Закриват митница Свиленград
83373
Закриват митница Свиленград
  • Закриват митница Свиленград

Митница Свиленград ще бъде закрита, реши правителството, като прие промени в устройствения правилник на Агенция "Митници". Предложението на финансовото министерство е аргументирано с необходимостта от оптимизиране на работата на агенцията, както и с борбата с бъдещи корупционни практики. Решението на кабинета беше взето дни след като общинският съвет на Свиленград се обяви с декларация против закриването на митническия пункт, а хората заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до това.

12 митничари от Свиленград остават в ареста

След арестите на 33-ма митничари от пункта в Свиленград през първите две седмици на декември, финансовото министерство предложи промени в Устройствения правилник на агенцията, според които пунктът се закрива, а броят на служителите в Централното митническо управление се увеличава.

Общият брой на щатовете в агенцията се запазва.

Горанов: Работата на агенция "Митници" е не да създават заетост, а да събира приходи

Проектопромените предвиждат още създаване на ново звено, което ще отговаря за мрежовата и информационна сигурност, пряко подчинено на директора на Агенция "Митници".

Разширяват се функциите на дирекцията "Митническо разузнаване и разследване" и се предвижда създаване на денонощен център за анализ на рентгеновите изображения от митническия контрол.

Миналата седмица общинският съвет на Свиленград прие декларация срещу закриването на митницата, с мотив, че това няма да спре корупционните практики. Подготвят се и протести в защита на митническия пункт, който съществува от 96 години.