Правителството гласува закриването на митница Свиленград
Правителството гласува закриването на митница Свиленград / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На последното си за тази година заседание правителството ще разгледа предложението на финансовия министър Владислав Горанов за закриване на митница Свиленград. Преди две седмици това предложение беше аргументирано с необходимостта от оптимизиране на работата на Агенция "Митници", както и с борбата с бъдещи корупционни практики. Решението на кабинета ще бъде взето дни, след като общинският съвет на Свиленград се обяви с декларация против закриването на митническия пункт, а хората заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до това.

След арестите на 33-ма митничари от пункта в Свиленград през първите две седмици на декември, финансовото министерство предложи промени в Устройствения правилник на агенцията, според които пунктът се закрива, а броят на служителите в Централното митническо управление се увеличава. Общият брой на щатовете в агенцията се запазва.

Проектопромените предвиждат още създаване на ново звено, което ще отговаря за мрежовата и информационна сигурност, пряко подчинено на директора на Агенция "Митници". Разширяват се функциите на дирекцията "Митническо разузнаване и разследване" и се предвижда създаване на денонощен център за анализ на рентгеновите изображения от митническия контрол.

Миналата седмица общинският съвет на Свиленград прие декларация срещу закриването на митницата, с мотив, че това няма да спре корупционните практики. Подготвят се и протести в защита на митническия пункт, който съществува от 96 години.