Лютви Местан няма намерение да подава оставка
Лютви Местан няма намерение да подава оставка / снимка: Dariknews.bg, Павел Тенчев
L\twi Местан няма намерение да подава оставка
83341
L\twi Местан няма намерение да подава оставка
  • L\twi Местан няма намерение да подава оставка

Председателят на ДПС Лютви Местан няма намерение на подава оставка. На рождения си ден той даде пресконференция в Кърджали, като каза, че председателят е този, който свиква Централния съвет на ДПС. Зад Местан застанаха четирима депутати от ДПС: Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Венцислав Каймакамов.

Местан сподели очакването си, че ще получи най-ценния подарък. На журналистическия въпрос „Какъв?", Местан отговори с цитат от Дон Кихот: „Свободата, Санчо, е велико нещо!".

Централният съвет на ДПС се събра в сараите на Доган в Бояна

По думите на Местан никой не му е поискал оставката като лидер на ДПС официално. „А да си я подам сам, би означавало да съм съгласен с основните мотиви, с които ми се иска. Аз не съм съгласен, че пронатовската декларация е политическа грешка", категоричен беше лидерът на ДПС.

19 години съм бил коректен в ДПС, именно поради тази причина от мен трудно ще се изгради образа на предателя.

Местан успокои, че никъде няма да бяга. "Съзнавам на какво съм подложен, включително на внушението, че супер организирана акция на група дипломатически мисии ще ме изведат извън страната. Уважаеми колеги, аз съм в Кърджали, в родния си град. На 55-ия си рожден ден ще тръгна с колегите да обикалям. Ще седнем, ще пием кафе. Искам да успокоя всички, че никъде няма да избягам", каза той.

Журналист: Доган ще има основание да отвори шампанско

Местан заяви още, че вчера е разбрал от медиите за заседанието на парламентарната група на ДПС и последващо на Централния съвет на 24 декември, на които ще се постави въпросът за председателя на партията.

По устав заседанията на Централния съвет се свикват от председателя на Движението за права и свободи, каза Местан. "Аз не съм свикал подобно заседание. Изчаках до 9.30 часа, нямам такова обаждане, уговорката беше, че ще има обаждане само ако бъда допуснат на това заседание и едва тогава помолих да ви се обадят, за да дадем тази пресконференция", обясни Местан на журналистите.

Доган даде заявка за по-активна роля в политиката

Местан подчерта, че дължи отговори. "След изказването на новогодишния купон на ДПС от страна на почетния председател - д-р Доган, в което изказване той отправи към мен няколко групи критики, акцентът на които беше категоричното му несъгласие с декларацията, която представих в парламента относно кризата със сваления руски самолет от турските ВВС, аз си дадох сметка, че толкова ясна и силна критика, отправена от почетния председател и създател на ДПС, има нужда от много искрен и дълбок дебат, защото това е фундаментално важен проблем, свързан с евроатлантическата ориентация и на ДПС, и на България", каза Местан.

По думите му определянето на декларацията като тежък политически гаф представя алтернативна позиция. "Партията, разбира се, че трябва да се определи. И ако настроенията са в полза на критиките, аз, естествено, не получавам вот на доверие и тогава продължаването ми като председател би било невъзможно. Това не би било драма за мен, защото по отношение на евроатлантическата ориентация на ДПС аз не мога да правя компромиси. Аз се гордея с текста и съдържанието на декларацията и ще работя за по-нататъшното развитие на ДПС като синоним на евроатлантизма", каза Местан.

След критиката на Доган за „гафа" на Местан ДПС заседава спешно

По думите му основното обвинение на Доган към него, е, че понеже има мащабни трансформации в света, че от еднополюсен светът се трансформира в многополюсен основно заради факта, че "Русия ще се наложи с всички средства, ако е необходимо силово" (по думите на Доган, цитирани от Местан - бел. ред.), председателят на ДПС мисли, че от тази гледна точка ясната евроатлатическа позиция на всяка страна член на НАТО става още по-задължителна.

По думите му „за съжаление публичният образ на ДПС е натоварен с няколко страшни митологеми. Една от тях е, че ДПС представлява в България проруските интереси". Местан не смята, че "пронатовската политика на ДПС може да се сведе до протурска”.