Изследване разкрива на каква възраст сме най-енергични
Изследване разкрива на каква възраст сме най-енергични / ThinkStock/Getty Images

Повечето хора мислят, че 30-годишните започват да живеят на по-бавен ритъм, когато създадат семейство. Британско изследване обаче разкри, че точно тогава те са най-енергични, съобщи в. "Дейли мейл".

Причината е, че трябва да се съчетава натоварването в службата и грижите за децата. Това е и възрастта на по-редовните спортни занимания.

За прехвърлите тази възраст обаче нищо не е загубено. На 55 години идва нов прилив на енергия, защото мисълта за предстоящото пенсиониране много ободрява.

Как да бъдем енергични през целия ден? (ВИДЕО)

Около 40 процента от анкетираните 2000 британци са казали, че когато са били на 30 години са имали най-много сили и са се грижели най-добре за себе си. Други обясняват този прилив на енергия с малките деца, които трябва да отглеждат. Всеки 10-и 30-годишен описва енергичността си като отлична, в сравнение със само един на 20 при прехвърлилите 50 години.

Животът не започва на 40 години, а на 60

Друга причина за енергичността на 30-годишните е редовното спортуване - средно по три пъти седмично, въпреки много семейни задължения и голямото натоварване в службата. Само 12 процента от 30-годишните въобще не тренират в сравнение с 20 процента при 40-годишните и 25 процента за над 60-годишните.

Най-много работят също 30-годишните. Те обаче обикновено си лягат рано, защото в момента, в който нямат никакви задачи, им се доспива.

Сънят става по-сладък с времето

Изследването насочва и към връзка между стреса и енергичността, защото 50-годишните обикновено чувстват нов прилив на сили. Тогава хората са по-спокойни - не се грижат за малки деца, нито градят кариера.

Повече от три четвърти от анкетираните признават, че усещат моменти, в които трябва да повишат енергията си. 60 процента от анкетираните го правят с чаша чай или кафе, а 46 процента - като подремнат. Други се ободряват с чаша вода, с разходка или шоколад.

Най-изчерпващото силите занимание е работата, следвана от тревогите, ежедневните задължения, децата и хроничните болести.

Изследването е направено по поръчка на производител на витамини.

Източник: БТА