Борисов: Който пие ракия, пуши цигара и яде сланина, няма други да му плащат лечението
Борисов: Който пие ракия, пуши цигара и яде сланина, няма други да му плащат лечението / снимка: БГНЕС, архив

Не може толкова милиарди да се харчат в здравеопазването и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и заболеваемост. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция на тема "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата".

"Винаги ще има и такива, които когато бизнесът им намалее, ще бъдат нещастни. Не може едни болници да работят по всички теми, други само по тези, които са високо платени. Това всеки го може. Не може толкова милиарди да се харчат в здравеопазването и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и заболеваемост", заяви Борисов.

По думите му, не може повече да се толерира неспазването на дисциплината, като се започне от войната по пътищата.

"Ние ще толерираме ли като общество тези хора, които благодарение на това, че се правят на бабаити, трябва да извадим за тях стотици милиони? За това, че той иска да е бабаит. Това иска да внуши министър Москов. Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение", каза още премиерът.

Той уточни, че това е първопричината за високата смъртност и големия брой инфаркти и инсулти. Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура, с което се въвежда и данък "Вредни храни".

"За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави МЗ, започва да дава резултат. Тук-там проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства. Министърът има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа. За догодина съм поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за спешната помощ. Реформата ще продължи", подчерта още Борисов.