Радан Кънев: В съдебната система има сериозна престъпна мрежа
Радан Кънев: В съдебната система има сериозна престъпна мрежа / снимка: БГНЕС, архив

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че скандалът „Яневагейт" е много голям, защото подсъдимата съдия Румяна Ченалова говори по медиите.

"Записите са си записи. Те могат да са незаконни, накъсани, манипулирани. Но след като имаме човек, който е обвинен в тежка корупционна схема на българското правосъдие, който излиза и говори пред медиите, скандал има", коментира в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия Кънев.

"Безспорно има и сценарий. Никой не може да ме накара да повярвам, че тази жена излиза и говори сама без да има зад себе си солиден криминален гръб, който да я ползва като инструмент в това изнудване. По всички личи, че главният прокурор се поддава на това изнудване", допълни Кънев.

Цацаров намекна кой е сценаристът на скандала със записите

По думите му в съдебната система има сериозна престъпна корупционна мрежа. И запита защо покрай скандала с Янева и Ченалова се забравя и името на Желявска, която е зам.-председател на СГС, на която бе поверено случайното разпределение на делата.

Даването на конкретни дела на определени съдии е гвоздеят на престъпната схема, добави още Радан.

„Тази ситуация има решение, и то не е в това главният прокурор да се поддава на заплахите, които идват от тази мрежа", коментира той и очерта решението - необходим е независим човек, който да разследва.

Кънев обаче отказа да коментира записа между Янева и Ченалова, който бе разпространен в медиите.

„Нека да се осъществи проверка. Ясно е, че ще има и нови епизоди, защото този тип мръснишки скандали се развиват по определен сценарий. Ние се намираме в ситуация на мафиотска война", добави Радан Кънев.

„Важно е да се удържат реформите - да се прегласуван Изборния кодекс. Няма желание това да се случи, но има огромен обществен натиск", каза още зам.-председателят на Реформаторския блок Радан Кънев и добави, че реформата може да се случи при силни партньорски връзки между Реформаторския блок и ГЕРБ.

„Очевидно е, че върху Бойко Борисов се оказва натиск и то от различни криминални страни, но аз вярвам, че той ще удържи на натиска и ще успее да си консолидира партията, така че при гласуването на второ четене да отбележим огромен успех. Конституцията отваря портите, но тя не върши работа сама по себе си", коментира още той.

„Искането на още един главен прокурор е опит да се въведе румънският опит за борба с корупцията, който българските граждани харесват и одобряват. Този модел се въведе преди години и той работи добре в Румъния. Но моите колеги и нашите висши магистрати, като видят тази ефективност, се страхуват", заключи той.

Източник: Novanews.bg