Плевенски фотограф осъди федерация за крадени снимки във Facebook
Плевенски фотограф осъди федерация за крадени снимки във Facebook / Guliver/Getty Images

Фотограф ще получи обезщетение в размер на 2000 лв. от Българската стънт федерация за ползване на снимки без негово разрешение. Това гласи решение на Великотърновския окръжен съд по дело, заведено по Закона за авторското право и сродните му права.

Ощетеният фотограф е от Плевен. В исковата си молба до съда мъжът пише, че на 16 август 2013 г. случайно открил, че 14 негови снимки, които той качил в профила си във Facebook с неговото име, били взети и публикувани на профилната страница, също във Facebook на събитие, организирано от федерацията. Върху фотосите обаче била поставена емблемата на федерацията.

Тези снимки фотографът открил и на уебсайта на организацията, като отново мястото, на което е поставил името си върху снимките, идентифициращо го като автор, открива логото на ответника като автор. Снимките били създадени на 15 юни 2013 г. на организирано от федерацията атрактивно събитие във Велико Търново, на което присъствал ищецът.

От федерацията оспорват иска на фотографа, защото снимките не били обект на авторска закрила. За да се вписват в нормата на чл.5 от ЗАПСП те следвало да са резултат на творческа дейност. В казуса се отнасяло до любителски снимки, качени във Facebook.

Съдебният състав отхвърли тези мотиви и определи като основателен предявения от фотографа иск.

"По безспорен начин по делото е установен фактът на създаване на процесните фотографски изображения от ищеца. Те са изрично регламентирани от закона - чл. 3, ал. 1,т. 7 от ЗАПСП като обект на авторско право. Използването им от ответника без разрешение и без договор по закона сочи на нарушаване на правото на ищеца. В този смисъл искът е доказан по основание. Обстоятелството, че ищецът е публикувал снимките на общодостъпно място в социална мрежа с безплатен обмен на информация не дава възможност за използването им без разрешение", пише в съдебното решение.

То подлежи на обжалване пред Великотърновски апелативен съд.