Борисов: С поршета протестират срещу винетките, а само да го запали е дал 12 лева
Борисов: С поршета протестират срещу винетките, а само да го запали е дал 12 лева / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов разкритикува остро протестите срещу поскъпването на винетките. Акции срещу поскъпването на годишните стикери от 67 лева на 97 лева от догодина имаше в цялата страна в събота. Премиерът обясни на журналистите, които го очакваха на конференцията "Перспективите пред местната власт и новия програмен период" в София, че дори в "комунистически Китай", таксите били по-високи и че всичко се плащало.

"А тук за 8 лв. на месец се правят протести. Ние сме направили 300 км нови магистрали. С поршета отиват на протест! Само докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лв., а се протестира за 8 лева. А в София километрични задръствания с един човек в кола", ядоса се премиерът.

Хиляди шофьори в страната казаха „не" на по-скъпите винетки

„Ние предложихме на общините - да имате възможност с два процента да си вдигнете данъците и да излезете да обясните на хората защо трябва, но всички, особено нашите партньори в РБ подскочиха най-много. Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете в населените места, а искате като дойдете при мен, да ви извадя", отбеляза Борисов и посочи, че първите заявки от кметове вече са за 160 милиона лева.

„Не искате да си събирате пари, да си съберете приходите, да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри, но и ние искаме да изглеждаме така. Само в България има неплатени магистрали, и те ще са безплатни, но поне да си платят и винетка за тази нова услуга, отбеляза той и допълни, че, когато създаваш удобство, то се плаща. Трябва да престанете с популизма", апелира премиерът.

Имаме огромни задължения сега да плащаме за новите предизвикателства - и отбраната, и службите за сигурност, самолети нови трябва да купуваме, да ремонтираме стари, посочи Бойко Борисов и предупреди, че Европа има нужда от средства заради повишените разходи, свързани със сигурността, и посочи, че е възможно да падат проекти дори за най-малката неточност. Той апелира кметовете да следят как се движат проектите им.

Борисов отбеляза, че сме втори по усвояване на евросредства в Европа и сме от отличниците в този аспект. Една-две общини да направят беля, то ще се отрази на всички, предупреди премиерът. Стабилни сме, имаме добър административен капацитет - общините и държавата, добре стоим навън, балансирана ни е политиката, отбеляза той.

Премиерът призова кметовете за финансова дисциплина

Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да оправите бюджетите си, обърна се премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов към кметовете, които

Общините са изключително важни относно финансовата дисциплина, посочи Борисов и призова кметовете да са много внимателни, особено в обществените поръчки и усвояването на евросредствата, защото иначе трябва да се дават пари от бюджета.

„Искам много сериозно да си мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще искам всеки да ми обоснове колко са му събраните данъци и такси и какви мерки е взел за финансовата дисциплина. Няма значение кой от коя партия е, няма да пожаля никой, ако не си е свършил работата", заяви Бойко Борисов и допълни, че по стотици милиони отиват за недобре свършена работа.

„Такава социална държава, каквато е България, няма друга, навсякъде всичко се плаща, ние във всяко отношение само дотираме, а и държим най-ниските данъци. Това може да се случва само при абсолютна мобилизация на държава и общини", отбеляза той.

„Когато се усети стабилност в държавата, всички започват да искат, и то по много", коментира още Борисов.

Борисов: Когато искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е като на село

Местните данъци и такси са инструмент, с който богатите общини трябва да си регулират бюджетите. Продължаваме да държим скъпи градове, тоест където има ниска безработица, с огромни дотации от държавата, за да става все по-луксозно и да привличаме от по-малките населени места в големите центрове, коментира премиерът. Той попита къде в Европа има такава ситуация - като искаш да живееш във Виена, там таксите са едни, като искаш да живееш на село - други.

„Когато искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е същата като в някое село", отбеляза Борисов.

„Не е популярно, но другото е още по-абсурдно - да дотираме метрото всяка година с 20 милиона, за да се возят хората евтино", допълни той.