Найден Зеленогорски: РБ предлага допълнителни 33 млн. лв. за сферата на културата
Найден Зеленогорски: РБ предлага допълнителни 33 млн. лв. за сферата на културата / dariknews.archive

Общо 33 млн. лева са допълнителните средства в държавния бюджет за 2016 г., които ще поиска Реформаторският блок от правителството за сферата на културата за следващата година.

Това обяви в Плевен зам.-председателят на парламентарната група на блока Найден Зеленогорски. Той каза, че Реформаторският блок е внесъл за обсъждане в парламента между първо и второ четене, предложения за увеличение на бюджетите в областта на културата, науката, образованието и общините.

Найден Зеленогорски, отбеляза, че в известна степен предложението за увеличаване на бюджета в сферата на културата е следствие от очаквания протест на служителите в музеите и галериите и библиотеките в страната.

"Това са едни уникални професионалисти - много образовани и знаещи езици и очевидно някак си в България не се насърчава знанието, след като такива образовани хора са със заплати от порядъка на 400 лева и въпреки това, те като едни апостоли на духа продължават да си вършат работата", коментира Зеленогорски.

Той обясни, че след проведени срещи с хора от синдикатите и областта на културата, от РБ са преценили, че могат да направят предложения на българския парламент за промени между първо и второ четене.

Едно от тях е да се увеличат средствата за Министерството на културата с около 12 млн. лева, на база повишаване на приходите от ДДС, акцизи по линия на повишаване на събираемостта, а не за сметка на оптимизирани други разходи.

Найден Зеленогорски каза, че става дума за увеличаване на бюджетите в областта на запазване на движимото и недвижимо културно наследство, и в политиката за създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и чужбина, както и осигуряване на достъп до качествено художествено образование.

Той обясни, че това трябва да стане, чрез увеличаване на бюджета на Министерството на културата с около 8 млн. лева, за да може държавните музеи, които не са на делегиран бюджет, което ги поставя в неравностойно положение спрямо другите музеи, да преминат към делегиран бюджет. Същото е и положението с Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".

Найден Зеленогорски коментира, че преминаването на делегирани бюджети ще гарантира увеличаването на възнагражденнията с 40 до 50%.

РБ ще внесе предложение за увеличаване на парите и за общините чрез увеличаване на стойностните им показатели за делегираните от държавата дейности, като за това ще са необходими около 4770 млн. лева, които ще бъдат разпределени целево между общините, в които има такива музеи.

От РБ ще предложат да се увеличи и уеднакви единният разходен стандарт на 103-те регионални музея и галерии в страната, като по този начин ще се увеличи стандартът за бройка на 14 459 лв. за всички музеи. Това означава още 6 млн.лв. допълнително, които да се разпределят целево по общини.

Същото е предложението за сферата на библиотеките, като там ще са нужни 3350 млн. лв. допълнително.

"Всичко това ще доведе до повишаване на стандартите и съответно на възнаграждението на служителите в музеи, галерии и библиотеки, и то ще дойде от повишаване на приходната част в рамките на десети от процента", коментира Зеленогорски.