Какво ще хапват държавните ръководители в Париж?
Какво ще хапват държавните ръководители в Париж? / БГНЕС

Супа от бяла ряпа, ризото, желирано пилешко бяло месо, и торта "Париж-Брест" са включени в менюто, предвидено за обяда на 150-те държавни и правителствени ръководители, които ще участват на световната конференция за климата в Париж, съобщава Франс прес.

Ястията ще бъдат приготвени от петима знаменити френски майстори-готвачи. "Обядът ще покаже съобразяването с околната среда и висшите френски гастрономически достижения, но без излишна показност". заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, който ще председателства откриващата се днес 21-а конференция на ООН за климатичните промени.

Айфеловата кула светна в зелено (СНИМКИ/ВИДЕО)

Приготвянето на обяда бе поверено на Яник Алено, Александър Готие, Никола Мас, Марк Вейра и Кристел Брюа. Те участват на доброволни начала и ще се постараят да дадат приоритет на местни, предимно биологични продукти. Френските майстори-готвачи са взели единодушно решение за височайшето меню, като след това са си разпределили задачите според специалностите си.

Световните лидери решават бъдещето на климата в Париж

Обядът ще бъде поднесен в порцелановите сервизи на Елисейския дворец. Предвидено е той да е с продължителност 1 час и 15 минути. Угощението ще започне със супа от бяла ряпа от Френьоз, близо до Париж. Френьоз дълго се считаше за столицата на бялата ряпа във Франция. Супата ще бъде придружена с миди от устието на Сена.

Предвидено е и желирано пилешко бяло месо с булгур, приготвен като ризото. Блюдото ще бъде придружено с чеснов крем от спанак. Сервираното сирене ще бъде от Савойския регион - биологичен реблошон. За десерт е предвидена известната торта "Париж-Брест". Тя е била създадена през 1891 година по повод колоездачната обиколка Париж-Брест.

Източник: БТА