Защо точно петък е предпочитаният ден за кражби?
Защо точно петък е предпочитаният ден за кражби? / ThinkStock/Getty Images

Петък е предпочитаният "работен" ден за крадците, като най-активни в деянията си нарушителите на закона са в сутрешните часове, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на данни за Великобритания за последните две години, изнесени от застрахователната компания Привилидж.

Крадец се извини на ограбения с бележка и снимка

Експертите отчитат, че най-често домовете остават празни в петъчните дни. Това дава възможност на крадците да проникнат в обезлюдените къщи и по престъпен начин да "обезпечат" собствения си начин на живот през уикендите. Данните показват, че почивният ден на обирджиите е неделя - тогава се съобщава за най-малко прониквания в домовете.

Миналата година извършителите на домашни кражби са посягали най-често на преносими компютри. През 2013 г., когато на пазара излезе PS4 на Sony, игровите конзоли са били най-популярната мишена на крадците. Тази година се очаква бум на кражбите на мобилни телефони.

Крадец нахрани куче и си направи кафе по време на обир

Проучването показва че след петъка, предпочитаният "работен" ден за крадците е четвъртък. Следват събота, сряда, понеделник, вторник и неделя.

Освен на лаптопи, мобилни телефони и игрови конзоли, обирджиите посягат най-често на велосипеди, таблети, цифрови фотоапарати, музикални плеъри, бормашини, телевизори и устройства за сателитна навигация.

Източник: БТА