Италия спря близо 800 турски пушки, пътуващи за Белгия
Италия спря близо 800 турски пушки, пътуващи за Белгия / снимка: БГНЕС, архив

Италианската полиция обяви днес, че е спряла и запорирала пратка със 781 пушки помпи, произведени в Турция. Оръжия са били транспортирани за Белгия с камион и бяха спрени поради особения характер на товара, съобщават Ройтерс и АФП.

„Предвид особения характер на товара, произходът и дестинацията му, беше извършен внимателен преглед на транспортните документи”, обясни полицията в комюнике. Товарът е бил деклариран и не е имал проблеми с документите, но не е получил необходимото разрешение от службата за сигурност, което е необходимо за внасянето на голямокалибрени оръжия в Италия, дори и с цел транзит.

Пушките са били „Уинчестър Ес екс пи”, продавани за спортна стрелба и отбрана. Според сайта на компанията това е най-бързият модел пушка помпа на пазара, който може да изстреля три куршума за по-малко от секунда.

Пушките са били превозвани с холандски камион, управляван от турски гражданин и са били спрени в пристанищния град Триест.

Проучване на камиона със скенер не е показало тайници с други, недекларирани скрити оръжия.

Предвид последните случаи на тероризъм и тежката ситуация на международната сцена, италианската полиция е повишила вниманието си при граничния контрол на пристанищата и летищата, добавя се в изявлението.

Източник: БТА