161 жени в Хасково и Димитровград са потърсили защита от домашно насилие
161 жени в Хасково и Димитровград са потърсили защита от домашно насилие / Darik News, архив

С призив за незабавно ратифициране на Истанбулската конвенция, Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола”- най-голямата национална мрежа от неправителствени организации, работещи в тази сфера стартира ежегодното си участие в световната 16-дневна кампания на ООН срещу насилието над жени. Кампанията започва на 25 ноември - Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и завършва на 10 декември – Международния ден на правата на човека.Фондация "Х & ДЖЕНДЪР ПЕРСПЕКТИВИ", като част от Алианса, участва активно в кампанията. По време на 16 дневната международна кампания предвижда да работи в тясно сътрудничество и партньорство с две местни НПО- Български център за джендър изследвания– клон  Хасково и фондация „Толерантност и взаимопомощ“, като съвместно планират редица инициативи.

Сред тях са организирането и провеждането на мащабна и многостепенна информационна и превенционна кампания срещу домашното насилие, насочена към различни групи от населението. Целта е да се повиши чувствителността по проблема в общността, да се създадат нагласи за нетърпимост към насилието и да се разширят и обогати знанията по темата за по-лесно разпознаване на явлението „домашно насилие”. Кампанията ще включва още информационни беседи за превенция на насилието сред възрастните хора от общините Хасково и Димитровград по темата: „НЕ на Домашното насилие”. Подобни срещи са планирани за 16 населени места в двете общини, както и 3 беседи с групи в Хасково. Информационни беседи в 6 ромски квартала на градовете Димитровград, Свиленград и Симеоновград, както и превенционна кампания в ромска общност в Хасково, съвместно с фондация „Толерантност и взаимопомощ“, са предвидени още в периода до 10 декември.

Предстои и обявяването на конкурс за детска рисунка, свързана с темата: „Домашно насилие”, като в него участие ще могат да вземат всички деца на България, независимост от етноса им, независимо къде са родени и къде живеят. Конкурсът ще се реализира в изпълнение на  проект „Заедно срещу домашното насилие” с финансовата подкрепа на Министерство на правосъдието. За началото на 2016г. най-добрите детски рисунки от конкурса ще бъдат включени в календар, който ще бъде разпространен сред ключови институции и НПО, работещи в сферата на борбата срещу домашното насилие. Темата продължава да бъде актуална, тъй като за периода от началото на 2015 г. до момента през безплатните приемни в Хасково и Димитровград са преминали общо 228 души с подобни проблеми, от които 67 мъже и 161 жени. 532 са проведените по проблема консултации, 118 от тях психологически и 177- юридически. 228 са първоначалните оценки, направени от социален работник и едва 9 лица са потърсили трудово посредничество.