Цацаров дава Методи Андреев на парламентарната комисия по етика
Цацаров дава Методи Андреев на парламентарната комисия по етика / снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е дал народния представител от ГЕРБ Методи Андреев на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Поводът е оказан от Андреев натиск върху полицейски шеф в Пловдив. Андреев е искал да назначи свое протеже за директор на РУП-Първомай, а след установяване на липса на ценз за заемане на длъжността  на въпросния кандидат, депутатът е отправил закана, че „ще отнесе въпроса по-нагоре”. С това си действие Методи Андреев, като представител на законодателната власт, се е опитал да упражни вмешателство в дейността на изпълнителната власт.

За деянията на Андреев свидетелства бившият шеф на ОД на МВР-Пловдив Пламен Узунов. Депутатът е звънял по телефона на Узунов  в началото на тази година със съобщение, че се извършват нередности в РУП-Първомай и това налага смяната на шефа на полицейското управление в града.

Въпреки ангажимента на Узунов да извърши проверка и при необходимост, да докладва на министъра на вътрешните работи, ако се отнася до кадрови промени, Андреев направо му е посочил, че има кандидат за поста.

Тъй като действията на Методи Андреев не съставляват престъпление по смисъла на действащия Наказателен кодекс, то главният прокурор Сотир Цацаров е отправил запитване до Комисията по парламентарната етика дали действията на народния представител са съвместими с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Източник: БГНЕС