В населените места край В. Търново ще знаят предварително кога ще спира токът
В населените места край В. Търново ще знаят предварително кога ще спира токът / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Кметовете, кметските наместници и жителите на населените места вече ще знаят предварително за плановите спирания на тока заради профилактика, информираха от кметската администрация. Това бе договорено по време на тяхна среща с представители на електроразпределителното дружество „Енерго Про – България”, която бе открита от заместник-кмета на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова. Решено бе информацията, която се подава предварително до медиите, да бъде изпращана по електронен път до Сдружението на кметовете и кметски наместници „Янтра 2001” и до самите управници. Част от тях се оплакаха, че научават късно за плановите прекъсвания на захранването или узнават едва когато токът вече е спрял.

Дискусията бе проведена по инициатива на кмета на общината Даниел Панов. Кастренето на дървета за създаване на просеки около съоръженията на енергодоставчика бе друг от въпросите, засегнат от кметовете и кметските наместници. Те споделиха, че на много места нито се дава заявка къде ще тече подобна дейности, клоните не се премахват навреме, а по-силните дъждове ги отнасят. Бе договорено в кметствата да постъпва предварителна информация. На място ще се решава дали дървеният материал ще бъде транспортиран извън селата от енергодоставчика, или ще бъде раздаван на местните жители при заявки от тях. До края на годината ще бъдат оформени просеките около трафопостовете в Килифарево, Хотница, Самоводене, Ветринци, Вечлево, Ялово, Нацовци и Големаните.

Сред темите на разговора бяха пределната възраст на част от трафопостовете и ниското напрежение през уикендите, от което се оплакват жителите на някои от селата край Велико Търново. Представителите на енегодоставчика отговориха, че жителите на дадено село могат да организират подписка и да я внесат до компанията. На базата на искането може да се изготви инвестиционно предложение до централата на дружеството за нови съоръжения. Ще се обсъжда и създаването на допълнителна връзка към Ново село, Емен, Ветринци, Пушево и Балван.

До средата на следващата година ще бъде подменена цялата мрежа в за средно и ниско напрежение с. Леденик, стана ясно по време на срещата. Кметовете изразиха надежда това да се случи и в останалите населени места и поискаха по-лек режим по доказването на щети от токови удари.