Община Шумен може да загуби над 1,1 млн. лв. заради забавяне на проекта „Оттука започва България“
Община Шумен може да загуби над 1,1 млн. лв. заради забавяне на проекта „Оттука започва България“ / снимка: личен архив

Ако обектите по проекта „Оттука започва България" към ОП „Регионално развитие" не бъдат завършени в срок, община Шумен ще загуби 1 107 113 лева.

Възможност за удължаване на сроковете за изпълнение няма. Това стана ясно от срещите и разговорите на кмета Любомир Христов в МРРБ. Днес той поиска спешна среща с изпълнителите на строителните дейности, които по проект трябва да приключат до края на тази година.

Предстоят довършителни работи по изграждането на туристическия информационен център в НИАР „Мадара", на посетителския център на Шуменската крепост и къщите във възрожденския комплекс. Ще бъде пренаредена и част от паважната настилка на улица „Цар Освободител".

„Необходими са спешни действия, за да приключим със строителните дейности", каза на срещата Любомир Христов. „В противен случай, освен че ще загубим повече от милион и сто хиляди лева, общината ще понесе и допълнителни тежки финансови санкции за неизпълнение на проекта в разписания срок", обясни той.

На срещата днес присъстваха ръководителят на проекта Митко Киров, бивш заместник-кмет по стопанските дейности на община Шумен и представители на строителите. Изпълнител на целия проект е „Рестбилд" ДЗЗД - Шумен, в което участват държавната фирма „Реставрация" ЕАД и шуменската фирма „Билдинг строй експрес". Строителите заявиха, че имат готовност да работят, ако времето позволява, и до 10 декември да приключат със строителните дейности.