М. Бояджиева: Работещите в музеи, галерии и библиотеки трябва да получат заслужена оценка за своя труд
М. Бояджиева: Работещите в музеи, галерии и библиотеки трябва да получат заслужена оценка за своя труд / снимка: Пресцентър - БСП

„Очаквахме обсъждането на проекта за държавен бюджет да се предхожда от един анализ на проблемите в сферата на културните институти“, каза от трибуната на Народното събрание депутатът от „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“ Мариана Бояджиева. Тя представи декларация от името на парламентарната група.

Народният представител зададе конкретни въпроси за общия размер на натрупаните дефицити в сектор „Сценични изкуства“ към 31.10.2015 год. и какъв е броят на участниците в творческите проекти-режисьори, сценографи, костюмографи, хореографи, артист-солисти, оркестранти, балетисти, диригенти,  които не са получили дължимите им възнаграждения и има ли министерството погасителна програма за разплащане в рамките на тази финансова година.

“Министерството на културата не одобрява от известно време фактури за разплащане на държавните културни институти към фирми, доставчици на различни дейности и услуги. Знаем, че по-голямата част от тях са регистрирани по ДДС и са изпълнили задълженията си към бюджета, без реално да са получили възнаграждение за извършеното от тях. Настояваме МК да съобщи какъв е общия размер на неразплатените услуги и доставки от културните институти”, се посочва в декларацията.
„Културата и науката са гаранция за националната сигурност на страната, защото само духовно извисена нация може да направи верни крачки по пътя на своето развитие”, заяви Бояджиева. Според нея е важно по какви пътища се движим, но не по-малко важно е колко грамотни и културно извисени са тези, които ще дават оценка на това, какъв е смисълът и качеството на живота на нацията.

Тя допълни, че протестът на работещите в музеи, галерии и библиотеки показва истинското отношение на хората на духовността към българската култура, които настояват не само за заслужена оценка на техния труд, но и за коренна промяна в грижата на държавата за културното наследство на България и равния достъп до информация и знание.

„Ние смятаме, че техните искания са справедливи, основателни и ще направим предложения за второ четене за бюджета за 2016, за да могат тези въпроси да бъдат решавани през следващата година”, каза още депутатът от левицата.
„Смятам, че трябва да се преустанови практиката за унифициране на реализирането на икономии на средства за сметка на съкращения с 10 на сто от наличния кадрови състав в структурата на бюджета на МК. Обръщам внимание, че става въпрос не за административни бройки, а за творчески състави, които произвеждат културни продукти. След направената псевдореформа преди три години, когато симфонични оркестри бяха превърнати в "симфониети", фактически се постигна формална икономия от средства за заплати, но това категорично понижи качеството на работата им. Много от произведенията в класиката, а и съвременните музикални произведения, са написани за оркестри с не по-малко от 78 инструмента и няма как да бъдат изпълнени от 33 "творчески бройки", подчерта Бояджиева.