Кметът на Генерал Тошево ще обяви екипа си до края на седмицата
Кметът на Генерал Тошево ще обяви екипа си до края на седмицата / Дарик Добрич
Кметът на Генерал Тошево ще обяви екипа си до края на седмицата
82922
Кметът на Генерал Тошево ще обяви екипа си до края на седмицата
  • Кметът на Генерал Тошево ще обяви екипа си до края на седмицата

До края на седмицата новият кмет на Генерал Тошево Валентин Димитров ще представи своя екип. Заместниците му ще бъдат двама. В администрацията няма да има промени, защото тя работи добре, заяви пред Дарик Димитров.

„Общината е финансово стабилна. Първата ми задача е проектобюджета на Генерал Тошево за 2016 година, в който ще залегнат поетите от нас ангажименти в предизборната кампания”, посочи Валентин Димитров, който е бивш финансист на общината. За 27 ноември е насрочено публичното обсъждане на бюджета, чиято макрорамка ще се запази около 12 млн.лева, каквато е била и през 2015 година.

Димитров допълни, че се е заел с текущ проблем по транспортната схема на общината. „Трябва да решим по най-бързия начин проблемите на хората в населените места, където няма в момента транспорт. Три са фирмите-превозвачи, като едната не осъществява дейност. Искаме спешно да изберем фирма или фирми, които временно да покрият нейната дейност”, обясни кметът.

По думите му тази година е била една от най-успешните за пътните ремонти. Приключила е рехабилитацията на отсечките за селата Рогозина, Ал. Стамболийски и Бежаново, малко по-рано са завършени и ремонтите в с.Преселенци, отсечката до с.Балканци и до с.Средина. С европари е обновена пътната настилка в Сноп и Градини и отсечката от Равнец  до Пчеларово. „От общо 94 км общинска пътна мрежа, три-четвърти е в прекрасно състояние, надявам се с помощта на новия бюджет и другата част да бъде ремонтирана”, каза Димитров.

Той припомни, че един от неговите приоритети е за социално отговорна община, като социалните услуги ще се доразвиват. В момента Генерал Тошево има добра система на социален паронаж. 5 автомобила всеки ден обслужват 250 ползватели, при капацитет 300 души. По проекта „Обществена трапезария” целогодишно се хранят 90 социално слаби жители на общината. Има програми за личен асистент, соц .асистент и дом. помощник, които ще продължат. Ще се запази и традицията преди Коледа, с помощта на общината и спонсори, на бедни хора да бъдат предоставяни социални пакети.

Земеделието и леката промишленост са според кмета сферите, в които ще се работи за привличане на нови инвеститори и разкриване на работни места. Той посочи като примери работещите вече свинекомплекс в с.Дъбовик, свинеферма в с.Къпиново и кравекомплекс в с.Красен. Има заявен инвеститорски интерес за изграждане на птицеферма в с.Василево.  Очакват се и нови програми за временна заетост.

Към 30 септември има подадени два проекта по трансграничното сътрудничество, които чакат одобрение. Единият е за 4,5 млн.евро, като частта на Генерал Тошево е 1,4 млн. лева за реновиране на 5 читалища – тези в селата Кардам, Спасово, Красен, Пчеларово и Люляково. Вторият е за подобряване на инфраструктурата в Дъбовик и Василево, съобщи още Валентин Димитров. По ОП”Региони в растеж” ще бъдат санирани около 10 блока. В момента се разработва проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”, насочен към детските градини.  Община Генерал Тошево ще кандидатства активно и по мерките на Програмата за развитие на селските райони, които се отварят от април догодина.

В заключение Валентин Димитров отбеляза, че е готов да работи в диалог с всички политически сили в общината, за да върви тя напред.

Чуйте още от Валентин Димитров в прикачения файл: