Реакции у нас след сваления руски самолет от Турция
Реакции у нас след сваления руски самолет от Турция / снимка: БГНЕС

ДПС призова НАТО и ЕС за конкретно противодействие срещу ИДИЛ и нарастващата терористична агресия.

НАТО призова за дипломация и мир

В декларация по повод на сваления руски самолет, прочетена от Лютви Местан от парламентарната трибуна, се посочва, че Движението застава зад призива на Алианса за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог.

Участието във военни действия на която и да е държава срещу ИДИЛ не може да преследва като съпътстваща цел защитата на режима на Башар ал Асад, подчерта Местан. Режимът, по думите му, не може да бъде участник в противодействията срещу ИДИЛ, защото точно този режим и т.нар. Ислямска държава са основната причина за военния конфликт в Близкия изток, чиято последица е огромната бежанска криза.

ДПС отчита като безспорен факта, че през последния месец руската военна авиация нарушава турското въздушно пространство многократно.

Налице е информация, че това се е случило, въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик и към военния аташе в Анкара, подчерта Лютви Местан.

Той отбеляза, че тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО от извънредната среща на посланиците на страните-членки. От ДПС припомнят, че нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава - член на Пакта, е нарушаване на пространството и суверенитета на самия Атлантически съюз.

За ефективното противодействие на ИДИЛ безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО, защото тя е предизвикателство не само срещу евроатлантизма, но и срещу съвременната цивилизация и човечество, се заявява в декларацията.

Противодействието срещу нея в т.ч. и военното следва да се извършва при стриктна координация между всички страни-участници и спазване на международното право в т.ч. териториалната цялост и суверенитета на всяка една страна, категорични са от ДПС.

БСП очаква да бъде проведено независимо международно разследване за обстоятелствата по свалянето на руския военен самолет

Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване за това какви са точно обстоятелствата по свалянето на руския военен самолет, заяви в декларация от парламентарната трибуна Янаки Стоилов /"БСП лява България"/.

Той посочи, че трябва да се разбере какви военни действия са извършвани, дали и как са нарушени границите на съседна държава и как е било използвано въздушното пространство в този регион. Защото никоя държава не може да претендира за някакъв контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници, посочи Стоилов.

Категорично отстояваме принципа за териториалната цялост и ненарушимост на границите както в Европа, така и в останалите региони, но това, което стана вчера, изисква много ясна международна реакция, заяви той.

Турция свали руски боен самолет: първите световни реакции

Стоилов каза още, че възниква въпросът, когато се водят военни действия, по кои правила на войната е допустимо да се разстрелват пилоти, спасили се от падащ самолет. Ако има отговорни, те трябва да бъдат изправени пред съда, посочи той и отбеляза, че човешкият живот е важен, независимо дали в Париж, Африка или Азия, или някъде другаде. Всеки човешки живот за нас стои над всички политически сметки и спекулации, заяви депутатът от "БСП лява България".

Ясно е, че в Сирия от много време се води гражданска война, ясно е, че този конфликт от вътрешнодържавен придобива все повече глобално измерение, коментира още Янаки Стоилов. По думите му в момента в света се поставя големият въпрос - ще се формира ли световна антитерористична коалиция, която да включи държавите от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори. Това, което стана вчера, повдига нови въпроси пред това може ли да се сплоти международната общност в противодействие на тази най-
голяма опасност, допълни той.

Изискваме българският парламент и правителството да имат съзнание, че за България тези конфликти също създават потенциални опасности. Ние сме за установяване на траен мир и на прогресивно развитие в света, защото военната ескалация, цялостната дестабилизация в района на Близкия Изток и Северна Африка не водят към нищо добро и застрашават живота и здравето на стотици хиляди и милиони хора в Европа и целия свят, заяви Янаки Стоилов.

Призовавам да се формира българска национална позиция, зад която да застанат парламентът, правителството и президентът, апелира той и допълни, че призивите за някаква евроатлантическа солидарност не могат единствени да решат проблема, пред който е изправен светът и Европа.

Той призова и за отговорно и преди всичко национално поведение в интерес и защита на интересите на България.

Реакции у нас след сваления руски самолет от Турция
netinfo

Атака настоява парламентът да осъди "военната агресия" на Турция спрямо Русия

Партията "Атака" внесе в деловодството на Народното събрание проект за декларация "за осъждане на военната агресия на Република Турция спрямо Руската федерация".

"В момент, в който все повече европейски държави подкрепят антитерористичната коалиция срещу "Ислямска държава", начело с Русия, Република Турция извърши варварска военна провокация, унищожавайки руски военен фронтови бомбардировач "СУ-24" във въздушното пространство на Сирийска арабска република. Със свалянето на самолета на антитерористичната коалиция Турция заяви подкрепата си за "Ислямска държава", се посочва в декларацията на "Атака".

От партията на Волен Сидеров настояват 43-то Народно събрание на България остро да осъди военното нападение над руски военен самолет, изпълняващ мисии, насочени срещу терористичната организация "Ислямска държава".

"Осъжда терористичните действия на Република Турция и възлага на правителството на Република България незабавно да осъди военната агресия на Република Турция спрямо Руската федерация по дипломатичен път на всички политически международни нива", се казва още в проекта за декларация, внесен от "Атака".

Реакции у нас след сваления руски самолет от Турция
netinfo

Цветанов призова за по-прецизни и въздържани изказвания по случая със сваления руски военен самолет

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова чрез медиите парламентарните групи да бъдат по-прецизни и сдържани в изказванията си по инцидента със сваления руски военен самолет. "В момента трябва да бъдем много внимателни и прецизни в изказванията си, не трябва да взимаме страна - за всичко, което се случва, дано да има разбирателство, разум между Русия и Турция", каза той.

Какъв е рискът за България след свалянето на руския самолет?

Цветанов е категоричен, че в момента България не трябва да взима агресивна позиция и страна. Той се върна към вчерашното извънредно заседание на НАТО по искане на Турция, за да акцентира върху очакваната обща декларация, въз основа на която след това и ние да можем да вземем някакво отношение. Но трябва да бъдем много балансирани, внимателни, препоръча председателят на ПГ на ГЕРБ. Той подчерта, че в момента предизвикателството пред света е борбата с тероризма. Смятаме, че Турция и Русия ще намерят общ начин за излизане от ситуацията, добави политикът.

Затова, според него, другите парламентарни групи трябва да са по-внимателни, защото ситуацията е напрегната и всяко изказване може да провокира напрежение на двустранна основа с държавите, които са участвали в инцидента.

Според Цветанов може да се помисли за обща декларация на НС по случая, но на този етап не би могло да се стигне до такъв документ заради различията в позициите на политическите сили.

Затова и ПГ на ГЕРБ се въздържа, искаме да бъдем мъдри и прецизни в изказванията си, уточни лидерът на групата.

Във връзка с първа точка в петък - ратифициране на споразумението с Полша за ремонт на двигателите на МиГ-овете, Цветан Цветанов смята, че документът ще има достатъчно подкрепа в Народното събрание.

Реакции у нас след сваления руски самолет от Турция
netinfo

Източник: БТА