НАТО призова за дипломация и мир
НАТО призова за дипломация и мир / снимка: БГНЕС, архив

НАТО призова за спокойствие и намаляване на напрежението в контактите между Москва и Анкара след инцидента със сваления от Турция руски бомбардировач. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в края на извънредното заседание на Съвета на НАТО, свикано по инициатива на Турция.

От щаба на НАТО подчертаха, че срещата не е свързана с чл.4 от Вашингтонския договор за начало на консултации между съюзниците в случай на заплаха за сигурността на една от страните от НАТО.

„Турция вече е направила контакт с Русия за сваления самолет. Призовавам за продължаване на контактите в условия на мир и намаляване на напрежението. Дипломация и намаляване на напрежението са необходими за преодоляване на кризата, както и разработването на механизми за избягване на подобни инциденти в бъдеще”, каза Столтенберг. „Ние не трябва да позволяваме на ситуацията излезе от контрол”, допълни той.

В същото време Столтенберг заяви, че сваленият от Турция самолет е нарушил въздушното пространство на Турция. „НАТО е получила информация от Турция и други съюзници, която според нашите оценки, съответства на това, което казва Турция”, заяви той.

НАТО напълно подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Турция”, подчерта още генералният секретар на алианса.

Говорейки за общото положение в Сирия, той отбеляза, че борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава” е „основна цел на всички”. Той отново заяви, че ударите на Русия в Сирия не винаги са насочени към територии, контролирани от „Ислямска държава”.

По-рано днес турските военновъздушни сили свалиха с ракета „въздух-въздух” руския Су-24 по време на антитерористична операция в Сирия. Бомбардировачът е бил на 6000 м надморска височина и на 1 км разстояние от турската граница, според руското Министерство на отбраната, което се позова на данни от полета.

Руският президент Владимир Путин заяви, че самолетът не е заплашвал Турция, като нарече атаката „удар в гърба” от „съучастници на терористите”, което неизбежно ще се отрази на отношенията с Турция.

Източник: БГНЕС