Лондон е космополитен град още от римската епоха
Лондон е космополитен град още от римската епоха / снимка: Guliver/Getty Images

Лондон е бил космополитен град още през римската епоха, сочат резултатите от изследване на учени от Музея на Лондон, цитирани от АФП.

ДНК анализ на четири скелета разкрива, че първите жители на града, основан преди близо 2000 години от древните римляни, са имали мултиетнически произход. Два от скелетите са на хора, родени извън днешните предели на Великобритания. Става въпрос за мъж, чието генетично наследство е свързано с Източна Европа, и за синеока тийнейджърка, която произхожда от Северна Африка.

По черепа на мъжа има следи от наранявания. Това навежда на мисълта, че мъжът е бил убит и след това тялото му е било хвърлено в ров. Той имал черна коса и кафяви очи. Както и тийнейджърката, бил засегнат от пародонтоза.

Другите два скелета са на хора, родени на Острова. Открити са следи, които свидетелстват, че прародителите им произхождат от Северна Европа и Северна Африка.

„Подозирахме, че Лондон е бил космополитен град през римската епоха, а сега науката ни предоставя доказателства за това. Хора, родени на Острова или дошли от различни краища на Римската империя, са обменяли мисли като в днешен Лондон”, заяви Каролайн Макдоналд от музея.

Учени от университета в Дърам, Англия, анализирали стабилни изотопи въз основа на зъбен емайл. Зъби от скелетите били изпратени в университета Макмастър в Канада, за да се установят цветът на косата и очите на всеки от въпросните индивиди, както и полът и заболяванията, от които са били засегнати.

Източник: БТА