Руски депутат предложи скъсване на дипломатическите отношения с Турция
Руски депутат предложи скъсване на дипломатическите отношения с Турция / БГНЕС

Първият заместник-председател на комисията по международни въпроси на руската Държавна дума Леонид Калашников предложи прекратяване на дипломатическите отношения с Турция заради сваления руски изтребител, предаде ТАСС.

"Икономическите отношения с Турция незабавно да се замразят, а може би и дипломатическите отношения трябва да се прекратят за известно време", заяви Калашников за ТАСС.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

Като начало депутатът предложи руското външно министерство да извика турския посланик за обяснение и незабавно да извика руския посланик за консултации в Москва.

Според Калашников Турция е свалила самолета в деня на срещата на Барак Обама с Франсоа Оланд, за да попречат за конструктивно решение в миротворческата операция в Сирия.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)

Самолет на руските въздушно-космически сили бе свален с ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Руската страна твърди, че в този момент самолетът се е намирал на височина 6 километра и на разстояние 1 километър от турската граница над територията на Сирия. Според генералния щаб на Турция обаче руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и е бил свален, след като са му отправили 10 предупреждения.

Източник: БТА