Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба
Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин окачестви като "удар в гърба" от страна на Анкара свалянето на руския боен самолет при турско-сирийската граница и нарече турските власти съучастници на терористите, предаде Франс прес.

"Разбиването на самолета Су-24 в Сирия излиза извън рамките на обичайната борба с тероризма. Това е удар, нанесен в гърба на Русия от помагачи на терористите", заяви Путин на пресконференция в Сочи с йорданския крал Абдула Втори, предаде ТАСС.

Руските пилоти не са застрашавали Турция, каза Путин и отбеляза, че големи количества петрол от екстремистите в Сирия отиват в Турция. "Ние отдавна сме отбелязали факта, че на територията на Турция пристига голямо количество петрол и петролни продукти от превзети от "Ислямска държава" територии. Това осигурява на терористичните групировки голяма финансова подкрепа", заяви Путин.

Москва: Руският самолет не е нарушил турското въздушно пространство

Путин подчерта, че руският самолет е бил ударен над територията на Сирия с ракета въздух-въздух от турски изтребител Ф-16, когато се е намирал на височина от 6000 м и на 1 км от турската граница, след което се е разбил на 4 км от турската граница на сирийска територия.

Путин заяви, че самолетът е изпълнявал операция по борба с "Ислямска държава" и е действал в планинската част на Северна Латакия, където по думите му са съсредоточени екстремисти, повечето от които са дошли от Русия.

В този смисъл пилотите са изпълнявали основната си задача - превантивни удари по терористи, които биха могли всеки момент да се завърнат в Русия, отбелязва ТАСС.

Обръщането на Турция към НАТО след атаката на турските ВВС срещу руския Су-24, който участва в борбата с тероризма в Сирия, изглежда като опит НАТО да бъде поставена в служба на терористите, заяви Путин.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)

След инцидента, "вместо незабавно да установи с нас необходимия контакт, турската страна, доколкото ни е известно, се е обърнала към партньорите си от НАТО за обсъждане на този въпрос", каза Путин, цитиран от ТАСС. "Все едно ние сме свалили турски самолет, а не те - наш. Те какво, да не би да искат да поставят НАТО в служба на "Ислямска държава"?", попита руският президент.

Путин заяви, че атаката на Турция срещу руския Су-24 е била извършена, въпреки че "с американските партньори подписахме споразумение за избягване на инциденти във въздуха, а Турция, както е известно, е сред тези, които обявиха, че уж воюват с тероризма в състава на американската коалиция". Решението на Турция да свали руски боен самолет ще има трагични последици за руско-турските отношения. Русия няма да търпи да се извършва такова престъпление, заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Турция ще направи "всичко необходимо", за да гарантира сигурността си

"Разбирам, че всяка държава има свои регионални интереси и ние винаги се отнасяме към това с уважение. Няма обаче никога да търпим извършване на престъпление като днешното", каза Путин и изрази надежда, че "международната общност въпреки всичко ще намери в себе си сили да се сплоти в борбата с общото зло" (тероризма).

"Разбира се, ще анализираме всичко случило се. Днешните събития ще имат сериозно отражение върху руско-турските отношения", каза Путин, цитиран от Франс прес.

Русия и Йордания трябва да обединят усилията си в борбата с тероризма, заяви Путин.

"Днес, когато се води такава сериозна борба с международния тероризъм, сме длъжни да обединим усилията си, това е очевидно", каза Путин на срещата си с йорданския крал Абдула Втори в Сочи.

"И ми е много приятно, че нашите военни и специалните ни служби действат в това направление", добави той.

Турция свали руски боен самолет: първите световни реакции

Йордания смята активното участие на Русия за единствен начин да се уреди по политически път конфликтът в Сирия, заяви Абдула Втори.

"В рамките на борбата с ИД ние трябва да работим заедно. Тази съвместна работа не трябва да се ограничава до действия в Сирия и Ирак, сега на практика е започнала глобална борба с тероризма", каза йорданският крал.

Източник: БТА