Културните дейци в Добрич протестираха срещу мизерни заплати и условия на труд
Културните дейци в Добрич протестираха срещу мизерни заплати и условия на труд / Дарик Добрич

Искане за увеличение на единния разходен стандарт за музеи, галерии и библиотеки с регионален характер издигнаха културните дейци в Добрич по време на протестно шествие в центъра на града. Те настояха и за увеличение на работните заплати в сферата на културата с 50%. Декларация с исканията на протестиращите ще бъде изпратена до министър-председателя, Народното събрание и областния управител на Добрич.

Митингът в Добрич бе организиран от синдикалните секции на КТ „Подкрепа” и КНСБ към Регионалния исторически музей и Художествената галерия и е част от националния протест на работещите в областта на културата. Към протестното шествие на музейните работници и галеристите се присъединиха и музикантите от Камерния оркестър в Добрич. Митингът премина по централната пешеходна зона, а протестиращите издигнаха плакати с настояване за достойно заплащане и увеличение на бюджета за култура.

Културните дейци в Добрич протестираха срещу мизерни заплати и условия на труд
netinfo

 

 

 

„Силно се надяваме да има кой да чуе справедливите искания на работещите в културните институции. Ежегодно са отхвърляни техните искания и културните дейци са на прага на мизерията със заплати от 400 – 450 лв. Всичко, което искаме в рамките на бюджет 2016 г. касае около 10 млн.лв. и мисля, че е нормално да бъде подкрепено”  заяви регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.

Не такъв оптимист се оказа диригентът на Камерен оркестър Добрич Алексей Измирлиев, който също бе сред протестиращите: „Хора с по две висши образования, музиканти, отдадени на изкуство, признато в целия свят са оставени на минимална работна заплата, а младите специалисти са под минималната заплата. Подобно отношение дори не е обидно, а ужасно. 12 хиляди класически музиканти, за които държавата е платила огромни средства, образовайки ги, са се изнесли от страната и обслужват чуждите оркестри. Не вярвам да има ефект от подобен протест, но съм тук заради идеята” – коментира Измирлиев.

Според главния уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков” Кремена Митева  „Културата стои в основата на едно общество, а делът в държавния бюджет за култура вместо да се увеличава както е редно, все повече се намалява. Настояваме за по-адекватно финансиране на музейните дейности и културните прояви, както и за по-адекватно заплащане на един високо квалифициран труд” – подчерта Митева.