Добричлии могат да гласуват как да изглежда пл.Свобода до 17 часа утре
Добричлии могат да гласуват как да изглежда пл.Свобода до 17 часа утре / Дарик Добрич

Остава един ден, в който гражданите на Добрич могат участват в анкетата за визията на площад „Свобода”. Срокът изтича в 17 часа на 24 ноември. Днес зам.-кметът по строителство арх. Боян Коларов и главният архитект на общината Боряна Станчева дадоха подробности за обявения конкурс за идеен проект за обновяване на мястото, където сега се намират т.н. коопчета.

Арх.Коларов посочи, че в момента върви процедура около избистрянето на визията за пл.”Свобода”. Той припомни, че първите стъпки в това отношение са направени през пролетта на тази година. Тогава е проведена първата анкета с граждани, като въпросът е бил как те искат да изглежда това място. Получени били само 100 анкети, което е малко спрямо броя на жителите на града. След това е оформена конкурсна програма с цел да се проектира пространството предвид обществените му функции и възможностите за паркиране.

Участие в конкурса  заявиха 8 колектива, само четири обаче бяха подадените проекти, като техническата комисия отстрани един от тях, обясни арх.Станчева. Параметрите на останалите три проекта бяха публикувани на сайта на общината на 19 ноември. Съгласно конкурсната програма, в 5-дневен срок от тази дата гражданите можеха да подкрепят проекта, който харесват. Това става, като всеки изтегли и попълни анкетна карта от сайта на общината в рубриката „Актуална тема”. Анкетни карти могат да се вземат и от Центъра за услуги и информация на гражданите.

Срокът е 5-дневен, защото такова е изискването на конкурсната програма, отговори арх.Станчева на въпрос не са ли твърде малко пет дни, за да бъде популяризирана анкетата.

На 26 ноември журито ще се събере, за да определи критериите, по които ще се оценяват проектите, и за да изслуша авторите им. Ако някой от проектите бъде одобрен от журито, той ще бъде отправна точка, концепция за визията на площада.

Това не е проект, по който непременно ще се строи. Това е обемно – пространствено проучване на това място. Ние все още нямаме ясна идея какво бихме искали да се появи в това пространство. В същото време смятаме, че нашият център е малко аморфен, неорганизиран, неинтересен. Много ни се иска той да стане европейски център. Идеята на този конкурс е именно такава – да ни бъде подсказана новаторска идея. Това не е инвестиционен проект. Никой все още няма инвестиционно намерение за мястото. Идеите тепърва ще бъдат разработвани. Нямаме никаква сигурност за финансиране, просто искаме общината и гражданите да го измислим заедно”, коментира арх.Коларов.

Освен че могат да се видят в сайта на общината, проектите са експонирани на табла, поставени срещу входа на х-л България. Оценяването ще стане на смесен принцип – гласовете на гражданите ще имат своята тежест в проценти, както и гласовете на журито.