Локализиран е пожарът край Смолян, няма опасност за хората
Локализиран е пожарът край Смолян, няма опасност за хората / Снимка: Адриан Кулев
Локализиран е пожарът край Смолян, няма опасност за хората
82719
Локализиран е пожарът край Смолян, няма опасност за хората
инж. Венцислав Фурлански
  • Локализиран е пожарът край Смолян, няма опасност за хората
  • инж. Венцислав Фурлански

Локализиран е пожарът край Смолян и отпада опасността за населените места, както и за подстанция в квартал „Райково" на града, съобщи директорът на пожарната в областния център Симеон Църволанов. Информацията бе потвърдена и от заместник областния управител Адриан Петров.

Пожар обхвана по-рано през деня над 200 дка четиридесет годишна гора предимно от черен бор.

Чуйте в звуковия файл какво каза директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански

В потушаването на огъня е използвана цялата налична техника, както и два хеликоптера. В гасенето се включиха доброволци, пожарникари и военни.

Според Църволанов и Петров пламъците са овладени, направени са просеки, огънят е пресечен и няма опасност за населението както в квартал „Райково", така и в съседното село Хасовица.

Преди това два хеликоптера от София се включиха в гасенето на пожара, като зареждаха вода от едно от езерата над Смолян. Заради настъпилия мрак те прекратиха полетите. Военни също се включиха в гасенето на пожара. Общо над 200 души организирано водиха борба с пламъците. При настъпване на вечерта действията около огнището бяха спрени, защото ръководителите на акцията се притесняват да няма опасност за гасящите пожара. Остават дежурни хора на място за да следят ситуацията, а в петък сутринта отново ще поднови гасенето, каза Църволанов.

Предполагаемите причини, коментирани на този етап от шефа на пожарната и заместник областния управител, са, че пламъците са тръгнали или от китайски фенер, или от късо съединение на електропровод.

Локализиран е пожарът край Смолян няма опасност за хората
netinfo

Други новини от Пловдив