Нов протест на полицаите блокира движението по „Орлов мост” в столицата
Нов протест на полицаите блокира движението по „Орлов мост” в столицата / снимка: БГНЕС

Поредна вечер на полицейски протести в страната.

Протест в София

Малко след 18:00 ч. в центъра на София недоволните служители на МВР блокираха кръстовището на „Орлов мост". Протестът бе регламентиран. Разрешението от общината беше той да продължи до 20:00 ч., така и стана. Той премина спокойно и без напрежение.

Полицаите блокираха кръстовището на „Цар Освободител" и „Евлоги Георгиев". Чуваха се скандирания „Оставка", но така и не стана ясно към кого точно са.

Хората бяха очевидно по-малко от предишни дни.

По този повод протестиращите коментираха, че в последните дни по районни управления в различни звена на столичната полиция е упражняван интензивен натиск върху хората, които изразяват възмущението си от орязването на социалните им привилегии.

Някои разказаха, че от два дни тихомълком началници на управления и сектори карат подчинените си да се запознават с инструкции за дисциплинарна практика срещу подпис. Специално внимание е обърнато на тази част от закона, която регламентирала провеждането на протести и масови мероприятия.

Освен това на полицаите е било напомняно, че нямат право по закон на ефективни стачни действия. Затова участниците в протеста са принуждавани да пишат обяснения и са заплашвани с дисциплинарни наказания, сигнализираха още вчера от синдикалната организация на служителите в МВР.

Към момента официална информация за наказани или уволнени няма.

Полицаите обаче не отстъпват от исканията си и бяха категорични, че най-мащабният протест ще се проведе в неделя, на 8 ноември, когато е и професионалният им празник. Тогава се очаква около 4 часа движението в центъра да бъде затруднено.

Протести за поредна вечер се проведоха и в други градове от страната.

Около стотина полицаи излязоха за трета поредна вечер на мирен протест пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив, в знак на несъгласие срещу орязаните им социални придобивки. Те се събираха в продължение на час след края на работния им ден в 17:30 ч. и се отправиха на поредното мълчаливо шествие по Главната. На Римския стадион, те се срещнаха с около 50-тина военни, които също за трета поредна вечер се събират, за да подкрепят колегите си. След това, всички отправиха обратно към Областната дирекция на МВР и към 19:00 ч. блокираха движението до Съдебната палата по нетрадиционен начин. Служителите на реда пресичаха платната за движение по пешеходната пътека и по този начин не позволяваха преминаването на превозните средства. Регулярно, през около 10-тина минути обаче, те пропускаха чакащите автомобили. 40 минути по-късно, протестните действия до Съдебната палата приключиха и служителите на реда се разотидоха.

Около 100 души се включиха в поредния протест на служителите от сектор „Сигурност" във Варна. Полицаи, пожарникари, надзиратели от затвора и военни се събраха пред сградата на областната дирекция на полицията. Демонстрацията им беше мълчалива, като този път не се стигна до блокиране на улиците. Дисциплинарни проверки срещу участниците в предишните протести са започнали в районните управления, съобщи Красимир Костов от синдиката на МВР във Варна. Според него това е причината в днешната демонстрация да се включат по-малко хора. Той обаче увери, че колеги му твърдо стоят зад поставените искания.

Десетки служители на полицията в Сливен и днес преминаха по главната улица в мирно протестно шествие. Свободните от смяна представители на различните служби в ОД на МВР-Сливен преминаха по пешеходната зона на бул. „Цар Освободител" в центъра на града. Шествието започна от сградата на полицията, премина през центъра до кръстовището Розова градина. След това полицаите се върнаха обратно по същия маршрут.