Синдикалист от МВР: Не искаме оставки, искаме реформа
Синдикалист от МВР: Не искаме оставки, искаме реформа / снимка: БГНЕС, архив

Синдикатите в МВР не искат оставки, а истинска работеща реформа. В това бе категоричен членът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Благой Ванкин в предаването „Кой говори" по Дарик. Той допълни, че 20-те заплати при пенсиониране не трябва да се отнемат, защото това е обезщетение за отнетите граждански права. По щат в МВР работят 47 000 души, като от тях не повече от 18 000 души са полицаите на терен, а в „Пожарна безопасност и защита на населението" са 9000 души. По думите му останалото „какви ли не служби в МВР ги има", „служби, службички, тил".

„Никой не отрича реформата, всички искат реформа, дори и служителите искат реформа, но да е прозрачна и с участието на гражданското общество. Гражданите да кажат кое е правилно", каза Ванкин.

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)

Синдикалистът сподели, че преди време един от протестите им е бил по повод „немощта на МВР да се справи с престъпността". Едни от протестите бяха именно за материалното осигуряване, каза той и попита: „Наистина МВР не работи, няма разкриваемост, но виновен ли е обикновеният служител или е виновно ръководството, че МВР не работи? Дайте като данъкоплатци да си търсим отговорността от ръководителите, а не от обикновения работник", каза той. Досега протестите не са организирани от синдикатите, които обаче подкрепят социалните искания на колегите си, каза още Ванкин. „Гражданите да ни извинят за създаденото неудобство, но тази държава трябва да се размърда", каза той.

По думите на Ванкин има „заплахи", че служители ще бъдат наказани за спонтанните протести. „Вчера мина едно писание от господин Костов - главният секретар на МВР, че ето правителството направило отстъпки, които не се вкарват в никакви нормални рамки и отдолу имаше с дебел шрифт „Спазвайте законите" и така нататък, един вид такова, и „Изпълнявайте си служебните задължения по време на работа". Е, извинявайте, господин главен секретар, ама служителите по време на работа, вие искате да кажете, че не си изпълняват задълженията си ли", попита синдикалистът.

10 заплати обезщетение за новите в МВР, отпуските 20 дни

20-те заплати при пенсиониране са обезщетение и не трябва да се отнемат, защото служителят на МВР е денонощно на разположение и това е компенсация за всички отнети граждански права, каза Ванкин. „Заплатата на полицая не е голяма - 900 лева. Горанов публично заяви, че с 2000 лева не може да храни семейство, а полицаят с 900 лева може да храни или учителя с 600 лева може да храни", каза той. Трябва да се направи такава система, че държавата да работи и да има приходи, и да има за всички, обясни Ванкин.

Полицаите ще протестират с разрешение на общината в неделя. Официално обявеният протест ще започне в 13.00 часа пред Народното събрание и ще продължи до 17.00 часа, каза синдикалистът.

Подкрепяте ли протеста на полицаите? Гласувайте в анкетата на dariknews.bg тук