Пореден ден на полицейски протести в цялата страна
Пореден ден на полицейски протести в цялата страна / снимки: БГНЕС, Dariknews.bg

За втори пореден ден полицаите излязоха на протест в цялата страна срещу готвените промени в сектор „Сигурност".

Протестът в столицата

Протестно шествие проведоха недоволните служители на МВР в София, като по пътя си блокираха ключови кръстовища и доведоха отново до затруднение в движението. До сериозно напрежение не се стигна, макар и бурните емоции. Протестът започна на Орлов мост и завърши пред Министерски съвет със закана действията на недоволните служители на МВР да продължат.

Началото - обичайно на Орлов мост

Полицаите първоначално се събраха около 12:00 ч. на Орлов мост и блокираха за кратко движението. Хората обсъждаха срещата между премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов, на която се очакваше проблемът с орязването на социалните привилегии в МВР и Министерство на отбраната да бъде решен. В действителност е направен компромис от страна на кабинета и някои от промените, например намаляването на броя на заплатите при пенсиониране, ще важи само за новопостъпилите.

Пореден ден на полицейски протести в цялата страна
netinfo

Недоволството. Причини

Противно на всички очаквания, срещата при премиера Бойко Борисов, на която се стигна до компромиси с предлаганите промени в сектор „Сигурност", не спря полицейските протести и днес. За втори ден недоволните служители на МВР шестваха из ключови булеварди в столицата, блокирайки напълно движението въпреки предупреждението от ръководителите им, че ще бъдат дисциплинарно наказани.

Сред протестиращите се разпространяваха писмени призиви от страна на главния секретар на МВР Георги Костов - да проявят отговорност и незабавно да се върнат към изпълнение на ежедневните си задължения. Листовките обаче бяха масово изхвърляни или изгаряни.

Друго отношение обаче проявиха полицаите към хората на улицата.

В знак на извинение към всички, които вчера бяха блокирани в няколкочасови задръствания, причинени от протеста, днес полицаите раздаваха червени карамфили на шофьори и случайни минувачи. Някои хора ръкопляскаха, други ги освиркаха.

Следваща точка - парламентът - освирквания и жълти монети

Пред сградата на НС служителите на МВР символично хвърляха монети по жълтите павета в очакване да разговарят с народни представители или министъра си.

Сред подвикванията срещу парламента се чу „вижте докъде ни докарахте", както и „сега кой ще ви вади с рейса, бе?!". Беше отправено и провокативно предложение към министъра на финансите Владислав Горанов:

"Аз му предлагам следното - ще си дам дебитната карта, той ще ми даде неговата за какъвто период той реши и да издържа семейството си с моята заплата, а аз моето с неговата заплата", каза един от протестиращите.

До последно полицаите останаха категорични, че комромисите, които правителството е склонно да направи са половинчати и абсурдни. Те обърнаха внимание на това, че една от основните промени, които ги изкара на улицата, е замръзяването на заплатите, с премахването на 2% увеличение за всяка прослужена година.

"Достатъчно е да спрем да си купуваме консумативите, с които вече доста години поддържаме своите служебни задължения и МВР само ще блокира. Те искат да ми вмъкнат прослуженото време към основната заплата и да го замразят дотук", каза друг протестиращ.

След среща с ръководството на МВР синдикалисти също обясниха, че консенсус все още няма и протестите продължават: "Ако правителството и Народното събрание имат волята да запазят сектор "Сигурност" от едно сериозно сътресение, трябва да вземат положително решение, на което разчитаме, но ние ще бъдем докрай активни", казаха синдикалистите.

Пореден ден на полицейски протести в цялата страна
netinfo

Шествие към Министерски съвет, завършило с предупреждение

След това полицаите отидоха пред сградата на Министерски съвет, където се чуваха мощни освирквания, отправени към кабинета. Там протестът достигна и своята кулминация.

От автомобил на МВР по мегафон беше отправено последно предупреждение към протестиращите да освободят движението пред сградата на Министерски съвет.

До абсурдната ситуация, в която полицаи трябваше принудително да разбутат колегите си от жълтите павета, все пак не се стигна.

Въпреки това протестиращите бяха категорични: "Гаврата трябва да свърши вече, ножът опря до кокала! Няма накъде повече да се гаврят".

Протестът на полицаите в столицата можете да следите на живо и на http://kamerite.novatv.bg.

Пореден ден на полицейски протести в цялата страна
netinfo

Протестът на полицаите в страната

Протести на полицаи имаше в цялата страна, такива се очакват и вечерта.

Над 100 цивилни и униформени полицаи пък блокираха пътя за ГКПП Кулата. Блокадата е малко преди гишето за пътни такси на пункта.

Полицаите блокираха пътя, въпреки че им предадоха, че привилегиите им остават, а промените ще важат само за новопостъпилите служители в МВР.

Над 100 полицаи от различни сектори на ОД на МВР в Кърджали блокираха днес кръговото движение до автогарата в града за 30 минути. По този начин те се включиха в протеста на полицаи от цялата страна с искане да не им се отнемат социалните придобивки - 20 заплати при пенсиониране, възнаграждения за прослужено време, отпуски в рамките на 30 дни за нерегламентирано работно време. По същото време беше блокиран и пътя за Гърция през прохода Маказа.

Над двеста служители на всички структури на МВР в Пловдив се включиха в спонтанния протест и в обедната си почивка пред сградата на областната дирекция в града под тепетата. Протестът не е организиран и е напълно спонтанен каза Атанас Тавков член на синдикалната федерация на служителите на МВР. Всичко зависи от резултатите от срещата на политическото ръководство със синдикалните организации на служителите в МВР, каза още синдикалистът. Полицаите настояват за отттегляне на спорния законопроект, запазване на социалните придобивки включително и за новопостъпилите служители, както и подписването на колективен трудов договор в сектор Сигурност. Протестната готовност на служителите в системата се запазва до постигане на приемливо и за двете страни решение. Предвижда се днес полицаи от всички районните управления по места отново да се съберат пред местоработата им след приключване на работния ден, посочиха синдикалистите, присъствали на обедния мирен протест в Пловдив.

Междувременно и полицаите в Смолян излязоха на протест. Служители на реда от РПУ - Мадан и ГПУ Рудозем блокираха движението на кръстовището в Черна, в близост до с. Средногорци. Протестът продължи близо час. След това служители на ОД на МВР - Смолян блокираха кръговото кръстовище на новия център в Смолян. Униформените са солидарни с исканията на своите колеги от страната. Според информация на местния полицейски синдикат, над 20 полицаи са подали рапорт за напускане на системата.

Кръговото кръстовище в центъра на Разград затвориха за около 40 минути стотина полицаи от региона. „В обедна почивка сме, граждани сме, разхождаме се по пешеходните пътеки", обясни първоначално председателят на Полицейското синдикално дружество в Разград към Националния полицейски синдикат Добрин Дочев. „Всеки ден ще е така", допълни още той. Служителите на реда от Разград Лозница, Кубрат, Исперих застанаха на пътеките на трите улици, които кръстовището свързва - бул. „България", ул. „Стефан Караджа" и „Кирил и Методий". Това силно затрудни движението в централната част на града. Протестът на разградските полицаи продължава и след работно време, около 17:30 ч. се очаква да затворят пътя Руса - Варна.

Пореден ден на полицейски протести в цялата страна
netinfo

Днес по обед десетки полицейски служители излязоха на мирен протест на пътното платно пред сградата на Областната дирекция на МВР в Благоевград и блокираха за около час движението по улица "Владо Черноземски". Петър Зашев - заместник-директор на ОД на МВР - Благоевград, огласи пред събралите се на протеста обръщение на главния секретар на МВР Георги Костов, в което той информира и за резултатите от днешната среща на премиера Бойко Борисов с министрите на вътрешните работи и на финансите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов, свързани с исканията на служителите в МВР. Петър Зашев призова колегите си да напуснат пътното платно, да се съберат на тротоара, но не и да блокират движението по тази основна пътна артерия в Благоевград. Малко преди 13 часа събралите се на протеста, който започна в 12 часа, освободиха платното и се разотидоха.

Протест на сливенските полицаи, пожарникари и надзиратели от затвора започна пред сградата на Областната дирекция в Сливен. Стотина протестиращи с лентички „Протест" и обърнати пагони преминаха по главната улица и блокираха възловото кръстовище „Розова градина". Полицаите, пожарникарите и надзирателите от всички служби в полицията и четирите РПУ в област Сливен недоволстват срещу текстовете в проектобюджета за 2016 г., според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10, както и против спирането на допълнителните възнаграждения за прослужено време.

Около 50 надзиратели от бургаския затвор също блокираха за около 10 минути движението по улица „Индустриална", пред заведението за изтърпяване на наказания. В двете посоки се образуваха задръствания, по-дълго от километър. Служителите се солидаризираха с протестите на своите колеги от цялата страна за запазване на досегашните им социални придобивки - 30 дни годишен отпуск, заплащане за прослужено време и получаването на 20 заплати при пенсиониране.

Те обявиха, че са обидени от отношението на финансовия министър Владислав Горанов и на вътрешните работи Румяна Бъчварова и категорично обявиха, че придобивките, за които има идея да им бъдат отнети не са привилегии, а компенсации за техния труд. Протестът на служителите на затвора ще продължи с шествие, което ще тръгне в 17.15 часа днес от Съдебната палата в центъра на Бургас. Те заявиха, че очакват да бъдат подкрепени от свои колеги от „Съдебна полиция".

Пореден ден на полицейски протести в цялата страна
netinfo

Шуменски полицаи, служители на Съдебна охрана и пожарникари протестираха днес в обедната си почивка пред сградата на ОД на МВР в града. Те изразиха недоволството си срещу обсъжданите промени, отнасящи се за социалните придобивки на работещите в сектора. Не са предвидени протестни акции, нарушаващи закона. Гражданите на Шумен не са ни виновни с нещо, за да "затваряме града" и да блокираме улици, каза пред журналисти председателят на шуменското синдикално дружество на служителите в МВР Стефан Гочев. По думите му протестът в Шумен ще продължи до петък, във времето на обедна почивка на полицаите. Директорът на ОД на МВР в Шумен Ялчън Расим благодари на колегите си, че изразяват недоволството си, без да нарушават обществения ред и уточни, че е съпричастен с тях.

Десетки служители на Областната дирекция на МВР в Хасково са събрани на мълчалив протест пред сградата на Районното полицейско управление в областния град от 13:00 ч. Недоволството им е породено от предвижданите промени в законопроекта за държавния бюджет, според които им се отнемат социални придобивки. "Предпочитаме да изтърпим едно наказание сега, отколкото да ни накажат от тук нататък, като ни намалят заплатите и ни намалят социалните придобивки", коментира пред журналисти председателят на местната синдикална организация на служители в МВР Владимир Даскалов по повод на възможно наказание за участие в незаконни протести. Според Даскалов не е приемливо да се отнемат социални придобивки и на новопостъпили служители в системата на МВР.

Близо 100 служители на полицията от Видин протестираха и затвориха главен път Е-79 на изхода на града. Блокадата продължи около 5 минути и за кратко се образуваха опашки от автомобили. Протестът не бе организиран от синдикатите, решението на полицаите е спонтанно. В петък сутринта от 07:30 до 08:00 ч. ще има нов протест, който е организиран от синдикатите и за който има разрешение, съобщи Емилиян Недялков, председател на синдикалното дружество към ОД на МВР Видин. Протестът ще се проведе на кръговото движение до ж.п. гарата във Видин.

Междувременно блокадата на Шипка, чрез която служители на полицията ще изразят протеста си тази вечер, няма да бъде отменена, въпреки договореното при премиера Борисов. Това стана ясно от Николай Ников, председател на местната структура на синдиката на МВР.

Този акт на недоволство не е само заради орязването на заплатите при пенсиониране и други придобивки на полицаите. Той има много по-дълбок смисъл, убедени са служители на МВР в Габрово.