В 15 кметства се очертава трети тур за избор на кметове
В 15 кметства се очертава трети тур за избор на кметове / снимка: БГНЕС, архив
В 15 кметства се очертава трети тур за избора на кметове
82666
В 15 кметства се очертава трети тур за избора на кметове
  • В 15 кметства се очертава трети тур за избора на кметове

Още не е ясно дали ще се наложи ръчно преброяване на бюлетините в Пловдив. Това съобщи пред Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Тя уточни, че протоколите от втория изборен тур в Пловдив още не са пристигнали в ЦИК.

Над 80 общински избирателни комисии, включително София и Варна, вече са предали своите протоколи, посочи Нейкова. Почти всички протоколи от общинските избирателни комисии също вече са въведени, съобщи още тя.

По думите й в около 15 кметства се очертава да бъде проведен и трети тур за избора на кмет. Причината за това е, че на втория тур кандидатите там са получили равен брой гласове.

По данни от протоколите, въведени от ОИК, резултатът между кандидатите е равен, но трябва да приключи и повторното въвеждане в ЦИК, така че по-късно през деня ще стане ясно дали в двете кметства ще има нови избори, разясни Нейкова.

Такъв е например резултатът в село Крапчане, община Монтана, съобщиха от ОИК в града. Там ще има нов избори, тъй като Илияна Трайкова от ГЕРБ и Маргарита Филипова от коалиция „Заедно за Монтана” не са излъчили кмет на балотажа.

В две села в Кърджалийска област ще избират кмет на трети тур

В три села в Пловдивска област също предстои избор на кмет на трети тур, сочат окончателните резултати от втория тур, изнесени в ЦИК. В община Асеновград до урните ще трябва да отидат отново жителите на с.Бачково, след като двамата претенденти - Христо Калчев (ГЕРБ) и Мария Бойкова (ИК) вчера събраха по равен брой гласове.

Две са селата и в община Хисаря, където избирателите са изправени пред нова „поправка”. В с. Красново не бе излъчен победител с над 50 на сто от гласовете измежду тримата кандидати, достигнали до балотажа - Цвятко Истилянов (БСП), Иван Бабаджанов (ГЕРБ) и Ненчо Яков (МК). В село Ново железаре, след изравнен процент за кметското място продължават да се борят Петър Ненов (ГЕРБ) и Рангел Китенски (Партия на зелените).

Сега в 14-дневен срок ЦИК ще предложи на президента да издаде указ за насрочване на нови избори. След това също в 14-дневен срок от предложението според закона той трябва да издаде указ за насрочване на нов вот в тези населени места. Третият тур се провежда по общия ред.