Какво е Хелоуин за българите: Горещите дебати във Facebook
Какво е Хелоуин за българите: Горещите дебати във Facebook / Thinkstock/Getty Images

Хелоуин - забавен повод за празник, неприемлива за българите традиция или заплаха за българските деца и техните ценности?

На 31 октомври почитателите на Деня на Вси Светии дълбаят тикви, маскират се, гледат филми на ужасите и си разказват страшни истории.

Най-странните суеверия и поверия за Хелоуин

Произходът на празника е свързан с древните келти, които празнували своята Нова година - Самхайн, в края на октомври. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, надявайки се да изплашат привиденията.

И след като и тази година социалните мрежи бяха наводнени от дискусии „За" и 'Против" Хелоуин, решихме да попитаме нашите читатели „Одобрявате ли да се празнува Хелоуин в България?". Отговорите получихме на сайта Dariknews.bg и на страницата ни в социалната мрежа Facebook.

Ето и някои от по-интересните коментари на тема "Празникът Хелоуин" във Facebook (публикуваме ги без редакторска намеса):

"Защо трябва да одобряваме празнуването на този празник в България?Те празнуват ли нашия Трифон Зарезан?Не, нали.Стига сме се кланяли на чужди празници, при положение, че имаме толкова много хубави български такива."

"Да когато те си вържат мартенички.Ще поемем риска да си присвоят Баба Марта..."

"Като поредният официален празник -не.Не ми се иска да се изместват българските традиции защото постоянно попиваме от чуждата култура.И този празник е добре дошъл за търговците като св.Валентин.Но пъки не може да се забрани след като на деца и млади хора това им е збавно и интересно."

"В православният календар няма такъв празник...тогава за що ?"

"Какво ще празнувате ги питат св.Валентин ден на влюбените или Трифон Зарезан българчетата,и те горките чак се чудят.И избират чуждите традиции защото им казали по телевизията че било модерно."Овце"!"

"Предлагам подписка за референдум. Да живей Юесей!"

"Очаквам в най-скоро време да започнем да празнуваме 4ти ЮЛИ - Денят на независимостта на Америка и да си имаме Thanksgiving Ден на благодарността, та тогава ще сме в унисон с гъзолизците които ни управляват!"

"Според мен толкова хора го празнуват, защото им е интересно да се маскират. Ако имаме български празник, на който да се маскираме никой няма да празнува хелоуин."

"Хелоуин се слуша!!!
Деня на народните будители се празнува!!!"

"Не на американските простотии !!!!"

"Аман от тесногръди хора. Разбира се, че трябва да се празнува всичко де що е празник трябва да се празнува... достатъчно е сиво ежедневието на българина. Един празник може само да ви направи щастливи с нищо не може да ви навреди. А тия, които са против хелоуин не знаят каква е магията на празника. Адмирации за дечицата по света, които сами си правят костюмите за креативността и т.н. smile emoticon ТВЪРДО ЗА!"

"НЕ! Имаме си наши празници.Защо да празнуваме чужди?В САЩ празнуват ли нашите празници?"

"Категорично не. Не само, защото не е български, но и защото не харесвам тези вещици, тикви, духове и всякакви други символи."

"То невежата нация не си празнува собствените празници ( истински) но за купон са първи. Какво точно се празнува на този ден?"

"Празнувам каквото ми допада , харесва , забавлява или е значимо за мен !
Да харесва ми !
Хубаво е с душа свободна без предрасъдъци ..."

"НЕЕЕЕЕЕ ! Имаме си Кукери , ние не сме католици , а освен това Имаме много хубави обичаи и традиции е не ни трябват чужди !!!"

"Аз не празнувам Хелоуин, но искам да попитам защо поне две трети от хората, които не го одобряват празнуват Свети Валентин?"

"NE !!! Imame mnodo hubavi balgarski praznici i tradicii s koito trebva da se gordeem Stiga s tova cuzdopoklonnicestvo Sahranevaite i razprostranevaite balgarskoto oko iskate da se sahtanim kato nacia"

Ако искате да се включите в дискусията, гласувайте в нашата анкета ТУК или във Facebook страницата на Dariknews.bg ТУК