Созопол хвърли бомбата, би шута на Ботев от Купата
Созопол хвърли бомбата, би шута на Ботев от Купата / Валентин Грънчаров

Втородивизионният Созопол изхвърли Ботев Пловдив от турнира за Купата на България след успех с 1:0 с гол на Емануил Манев още в 4-ата минута в двубоя от осминафиналите на състезанието. Така Созопол продължава напред към четвъртфиналите, а колебливите изяви на пловдивчани през сезона продължават.

Тимът на Созопол, който е пети във временното класиране на Б група, изигра добър мач срещу съперника си от елита на българския футбол и имаше още голови ситуации освен победното попадение.

Двубоят стартира кошмарно за пловдивчани, след като в 4-ата минута защитата на Ботев не се подреди добре, топката стигна до Манев, който с майсторски удар я прати в долния десен ъгъл на вратата. До края на полувремето Ботев търсеше начин за изравняване, но с не особено ефективни действия. В 7-ата минута Мариян Огнянов намери топката с глава, но стреля право в ръцете на вратаря на домакините Свилен Нотев.

Футболистите на Созопол запазиха спокойствие и опитваха да се възползват от шансовете си за увеличаване на аванса. Прекрасна възможност се откри пред Мирослав Радев в 14-ата минута. Той бе потърсен с дълга топка, овладя и стреля, но встрани от вратата.

Гостите направиха опит да намерят Даниел Генов в наказателното поле в 25-ата минута, но той не успя да стигне до топката, а футболист на Созопол изчисти в корнер. В самия край на първото полувреме бе и една от най-удобните ситуации за изравняване за Ботев. Йордан Христов центрира в полето на Созопол, но Кифуети не успя да преодолее вратаря Свилен Нотев.

РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА ВИЖТЕ ТУК:

След почивката пак домакините стигнаха първи до опасно положение. Георги Хашев намери топката с глава в 47-ата минута и отправи удар, но неточно. Малко по-късно и Мустафа Мустафа стреля по посока вратата, пазена от Виктор Голас, но стражът изби в ъглов удар.

Футболистите на Созопол пропуснаха нова чудесна възможност за нов гол в 75-ата минута. Топката профуча край лявата греда на Ботев, след като при удар на Диан Хаджиев се отби от крак на защитник.

Милен Гамаков пък опита не лош изстрел от около 20 метра десетина минути преди края, но стреля над вратата на Созопол. До края гостите така и не успяха да реализират във вратата на Свилен Нотев и да стигнат поне до продължения.

Созопол отстрани Етър Велико Търново в предишния кръг на турнира за Купата на България, а Ботев Пловдив се справи със Септември Симитли, но спира до тук участието си в надпреварата.

ФК Созопол: Свилен Нотев, Ангел Делчев, Александър Горанов, Георги Хашев, Иван Стоев, Станимир Митев, Диан Хаджиев, Михаил Георгиев, Емануил Манев, Мустафа Мустафа, Мирослав Радев

резерви: Мартин Теменлиев, Георги Радев, Илиян Капитанов, Петър Колев, Станимир Баев, Стоян Мантаров, Илиян Шерденов

Ботев Пловдив: Виктор Голас, Филип Филипов, Даниел Златков, Пламен Николов, Лазар Марин, Йордан Христов, Милен Габаков, Мариян Огнянов, Рахави Кифуети, Грегъри Нелсън, Даниел Генов

резерви: Валентин Галев, Владимир Айтов, Радослав Терзиев, Серкан Юсеин, Християн Казаков, Наско Милев, Жоел Чибамба Омари