Надя Ганчева: Истината лекува всичко болно
Надя Ганчева: Истината лекува всичко болно / Надя Ганчева

Какви са разследващите журналисти на Нова телевизия? Какво е да си от другата страна и как се действа под прикритие? В поредицата „Нашите разследващи журналисти" Нова ви „среща" с Тина Ивайлова, Марин Николов, Миролюба Бенатова, Вероника Димитрова, Васил Иванов и Надя Ганчева.

Тя е един от криминалните репортери на Нова, който често се озовава в центъра на журналистическо разследване. Разкрития за незаконната търговия с анаболи, схемите за купуване и продаване на гласове в пловдивския квартал Столипиново, както и в Пазарджик, на евроизборите през пролетта на 2014 г., репортажи за контролирания вот на местните избори и референдума, както и нападение над нея и екипа на Нова в Самоков, докато се опитват да вземат интервю от кандидата за общински съветник Трайчо Василев - са сред емблематичните случаи, с които свързваме Надя Ганчева.

Вижте нейната гледна точка за рисковете на професията и неудобните репортажи:

Чувството да си от другата страна, когато едно разследване стане наистина горещо?

Зависи кое приемаме за „горещо". Всички теми, които властта не иска да излизат на повърхността, са горещи. И винаги, когато успееш да ги извадиш, чувството е приятно. Още по-приятно би било ако всеки път, след всяко разследване на журналист, има реален и траен ефект.

Как откриваш и избираш твоя случай?

Случаите сами те намират. От всяка тема или на пръв поглед незначителен въпрос може да излезе „твоят" случай.

Докъде си готова да стигнеш в търсене на истината?

Не бих стигнала по-далеч от истината, ако това отговаря на въпроса. Истината често е условно понятие за някои хора и твърде често хората, които я търсят, всъщност си я носят от самото начало. Най-трудното в нашата работа е точно това - да не тръгваш със зададени отговори, да не разсъждаваш от позицията на крайна инстанция, а да си готов да слушаш, мислиш, питаш и дори да промениш мнението си, ако фактите го оборват.

Цялото интервю с Надя Ганчева четете тук

Можете да изпратите своите въпроси към Тина Ивайлова, Марин Николов, Миролюба Бенатова, Вероника Димитрова, Васил Иванов и Надя Ганчева като коментар тук.

Отговорите очаквайте в поредицата „Нашите разследващи журналисти" в следващите няколко дни в NovaNews.bg.