Берлускони предложи въвеждане на паралелна валута в Италия
Берлускони предложи въвеждане на паралелна валута в Италия / снимка: Guliver/Getty Images

Бившият италиански премиер, 79-годишният Силвио Берлускони, обяви днес, че се връща към активната политическа дейност начело на своята партия "Форца Италия".

Той произнесе днес програмна реч пред ръководители на регионалните партийни структури и в нея представи своите главни задачи, предаде ТАСС.

Берлускони посочи, че "Форца Италия" трябва да спечели 51 процента подкрепа от избирателите и да стане първа политическа сила в Италия. Бившият премиер припомни също своите проблеми с правосъдието, като определи като "политически" всички процеси, в които е бил обвиняем.

В речта си той разкритикува сегашния премиер Матео Ренци, за когото заяви, че го копира във всичко, "само че в много по-лош вариант". Берлускони се изказа неодобрително и за главния съперник на Ренци, лидера на партия "Северна лига" Матео Салвини.

Като своя рецепта за просперитет бившият премиер предложи в Италия да бъде въведена втора паралелна валута.

"Спомням си, че след Втората световна война в Италия имаше втора валута, която бе в обращение успоредно с лирата от 1943 до 1953 г.", посочи той. Берлускони допълни, че не предлага излизане от еврозоната, но не виждал проблем в договорите за Европейския съюз пред вкарването в обращение на национална валута, която в случая на Италия е лирата.

Източник: БТА