Възстановяват празника на Търновския гарнизон
Възстановяват празника на Търновския гарнизон / снимка: DarikNews.bg

Празникът на Търновския гарнизон ще бъде възстановен по идея на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса, с подкрепата на Община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски”. Първото такова събитие е организирано през 1914 год. и се е провеждало всяка година, но е традицията е прекъсната 68 години по- късно.

Празникът ще бъде възстановен на 16 октомври от 18.30 ч. в търновския театър, когато доц. д-р Марко Златев ще припомни историята на Търновския гарнизон, а тържествено слово ще изнесе началникът на Националния военен университет бригаден генерал Пламен Богданов. Финалът на програмата ще постави фестивалния военен духов оркестър. Тържеството е с вход свободен за всички граждани.

Търновският гарнизон има много богата история, информира подполковник Евгени Пенчев от Националния военен университет. Той посочи, че бойният празник на 18 Етърски и 20 Добруджански пехотен полк е определен със заповед на министъра на войната Иван Фичев на 22 септември 1914 год. „Възстановяването на традицията е една много хубава инициатива. Прегледахме архивите и се оказа, че Велико Търново е един от големите гарнизони на Третото българско царство, включително и в съвременната ни история, въпреки че в момента тук са само военният университет и няколко по- малки поделения”, посочи подполковник Пенчев.

В миналото в празника са се включвали както военни, така и граждани. Началото е поставяно от църковна служба и народни хора на Марно поле, а кулминацията е била факелно шествие, водено от кмета, епархийски представител и началника на гарнизона. Празникът е приключвал със заря. „През идната година честванията ще се доближат до провеждането на празника в миналото. Събитието ще бъде включен в културния календар на Общината”, обясни Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм”.