Бавария заплаши Меркел със съд, ако не спре мигрантите
Бавария заплаши Меркел със съд, ако не спре мигрантите / БГНЕС

Правителството на германската провинция Бавария заплаши да даде канцлера Ангела Меркел на съд, ако не спре масовия приток на мигранти в Германия, съобщи ДПА.

Баварският премиер Хорст Зеехофер обвини канцлерката, че радушният прием на мигранти нарушава правата на германските провинции и заяви пред журналисти в Мюнхен, че въпросът може да бъде отнесен до федералния конституционен съд.

Меркел: Германия няма да спре да приема бежанци

Повечето от пристигащите в Германия мигранти отиват в Бавария. Вътрешният министър на провинцията Йоахим Херман призова федералното правителство да изпрати категоричен сигнал, "че Германия е достигнала предела на капацитета си" и подчерта, че Германия е заобиколена от "сигурни държави". Той добави, че ако Берлин не предприеме скоро ефективни мерки за ограничаване на мигрантския наплив, Бавария си запазва правото да подаде жалба пред най-висшия германски съд, посочва Асошиейтед прес.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер предупредиха, че имиграцията е неконтролируема и призоваха да се намали рекордният приток на мигранти, предаде Франс прес.

Как мигрантите променят ежедневието на много германци

"Не може да поемем трайно товара и да интегрираме повече от един милион души годишно", отбелязват двамата в общо изявление, които ще бъде публикувано утре в германския седмичник "Шпигел".

"Въпреки безпрецедентната помощ на германците за мигрантите, ние трябва да направим всичко възможно числеността на имиграцията в Германия отново да спадне, отбелязват двамата политици от социалдемократическата партия - съюзник на консерваторите от ХДС на Меркел.

Ислямисти си играят на нравствена полиция в Германия

Политиката ни може да е ефективна в дългосрочен план само ако не искаме твърде много от хората в страната ни, подчертават Габриел и Щайнмайер. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер съобщи, че тази година ведомството му е регистрирало над 490 нападения - от палежи до расистки графити - срещу центрове за настаняване на бежанци. Това свидетелства за драстично увеличаване на ксенофобските атаки срещу хора, търсещи убежище, каза той в публикувано днес интервю.

Бежанците в Германия причиняват все по-сериозни главоболия

Две трети от заподозрените за деянията живеят близо до приемните центрове и не са имали предишни криминални прояви, отбеляза Де Мезиер пред в. "Моргенпост", цитиран от АП.

Същевременно партията "Алтернатива за Германия" заяви в Берлин, че възнамерява да подаде жалба срещу Меркел за трафик на хора, защото е отворила границите за мигрантите преди месец, предаде ДПА.

Скандал в Германия заради колаж с Меркел, забулена с фередже (ВИДЕО)

"Меркел действаше като трафикант", каза заместник-председателят на "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд.

"Алтернатива за Германия" не е представена във федералния парламент на Германия, но разполага с парламентарни места на провинциално ниво. Социологическите проучвания сочат, че подкрепата й е над 6 процента.

Източник: БТА