Стресът отключва редица „спящи заболявания
Стресът отключва редица „спящи заболявания / снимка: sxc.hu
Стресът отключва редица „спящи" заболявания
82175
Стресът отключва редица „спящи" заболявания
  • Стресът отключва редица „спящи" заболявания

Стресът причинява ревматологични заболявания. Тогава, когато човек се сблъсква със стрес в службата, стрес в семейството или с безпаричие, в голям процент от случаите е налице болка по определени болезнени места на тялото.

Тук става въпрос за заболяване, което се нарича фибромиалгия, информира пред Дарик първият български ревматолог проф. Рашо Рашков. В интервю за предаването „Най-добрите лекари" медикът, който завежда Клиниката по ревматология в столичната болница „Св. Иван Рилски", национален консултант е по ревматология и е председател на Дружеството по ревматология, изтъкна, че стресът рязко намалява и имунитета и може да отключи редица „спящи" заболявания.

„Има специални ревматологични заболявания, свързани със стреса, защото той намалява чувствителността в т.нар. болезнени точки на тялото. През 19 век, когато стресът рязко нарасна, в ревматологичните заболявания широко навлезе фибромиалгията. Тя е продукт на стреса. И когато човек има стрес в службата, семейството или безпаричие, този стрес при голям процент от хората води до дифузна болка в болезнените точки. Стресът определено предизвиква и болести", обясни специалистът.

„Аз съм оптимист за българското здравеопазване. Има едно малко нещо - допълнителното финансиране, т.е. болният да може да ходи с парите си. И освен това трябва да има конкурентни каси на НЗОК, както и застрахователни компании. С това цялата здравна реформа ще приключи. България има едно добро здравеопазване и много добри лекари", добави Рашков.