Как се действа под прикритие - попитайте разследващите журналисти на Нова
Как се действа под прикритие - попитайте разследващите журналисти на Нова / Нова телевизия

Какви са разследващите журналисти на Нова телевизия? Какво е да си от другата страна и как се действа под прикритие? В поредицата „Нашите разследващи журналисти" Нова ще ви „срещне" с Тина Ивайлова, Марин Николов, Вероника Димитрова, Васил Иванов и Надя Ганчева.

След изключително силен разследващ репортаж на Тина Ивайлова вече са налице и първите арестувани за купуване на гласове на тези избори. В интервю за Novanews.bg Тина споделя как разпознава своя случай и какво влага тя в думите „по следите на истината".

Твоето разбиране за журналистическо разследване?

Всичко трябва да бъде 100% проверено, да си достигнал до всички засегнати страни е задължително. Защото иначе даваме основание на хората, които казват: "Вие сте поръчкови!" Журналистическото разследване трябва да е в полза на обществото или да засяга хората.

Откъде най-често идва сигналът?

Невинаги журналистическо разследване се прави по сигнал. Бих се заела с разследване дори и само ако си задам въпроса: "Как се случва това?" или "Къде отиват тези пари?" или "Как се е стигнало дотук?"

Как разпознаваш твоя случай?

Моят случай ме разпознава. Ако искам да разбера какво се случва, ако искам да помогна на някого, стигайки до истината, тогава просто го правя и нещата се получават. Не е лесно да стигнеш до истината, понякога трябва да мислиш като следовател.

Вярваш ли, че твой репортаж може да промени системата?

Може да прозвучи идеалистично, но вярвам. Имало е резултати и то не малко. Но до момента не съм направила разследването, което да промени системата. Говорим за по-големи промени. Защото внасянето на промените в Закона за регистрациите (за изборния туризъм) не спря хората, които купуват гласове, да го правят по друг начин.

Цялото интервю с Тина Ивайлова четете тук.

Можете да изпратите своите въпроси към Тина Ивайлова, Марин Николов, Вероника Димитрова, Васил Иванов и Надя Ганчева като коментар тук.

Отговорите очаквайте в поредицата „Нашите разследващи журналисти" в следващите няколко дни в NovaNews.bg.