Защо петролната бомба се нарича „коктейл Молотов“?
Защо петролната бомба се нарича „коктейл Молотов“? / ThinkStock/Getty Images

„Коктейл Малотов" идва от дестилационната компания „Alko" в Раямяки, Финландия. Но историята е малко по-дълга.

Преди да бъде наречен „коктейл Молотов", коктейлът си е бил проста петролна бомба. Изисква се запалима течност, поставена в чуплива бутилка със завряно парцалче в гърлото, то се пали, бутилката се хвърля, течността се разлива и огънят се разпространява. Ефикасно противотанково оръжие от 30-те години на XX век. По време на гражданската война в Испания генерал Франко наредил на националистите да използват такива петролни бомби, за да неутрализират съветските танкове Т-26, които били на страната на републиканците.

Ще си кажете как такова приспособление ще неутрализира танк? Преди модернизацията на Т-26 през 1940 година, те имали гумени колела, не точно гумени, но с гумено покритие. Когато се подпалят, гумата се стопявала и танкът не можел да се движи. Ето ви ефикасното решение. Всъщност това са целели войниците на Франко-да подпалят колелата на танка. Или да го кажем направо - гумите на танка. Използвани били не бутилки, а буркани и парче твърд плат, завеса или одеяло. То се увивало плътно около гърлото на буркана, Така че запалителната течност трябвало да осигури по-добро пламтене на въпросния плат, който буквално се залепял за колелото.

Дотук ясно. Но къде е Молотов? Молотов си бил в Москва, служил на Сталин и подготвял пакт с нацистите. Според този пакт от 1939 година те се споразумели за съдбата на някои свои погранични области, сред които и Финландия. Пактът Рибентроп- Молотов е безпощаден към Финландия и тя е разделена. В края на 1939 годината следва съветска инвазия във Финландия и зимната война, в която Финландците се бият за независимостта си. Съветският съюз прави един кофти номер-бомбандира Финландия, като казва, че самолетите не хвърляли бомби, а хуманитарни пакети с храна за гладуващото население. Финландците всъщност не гладували и иронично наричали бомбите „хлебните кошници на Молотов". Молотов бил външен министър, не някакъв военен стратег. Когато дошли и танковете Т-26 отговорът на нападнатите били петролните бомби, които също саркастично били наречени „коктейлите на Молотов", за да се преглъща по-добре храната, която същият този Молотов изпращал.

Ето как финландците дават названието „коктейл Молотов". Нещо повече - алкохолният монополист „Alko" започнал производство. Специално бутилирал 750 мл. шишета с етанол, катран и бензин, а отстрани били поставени по две дълги пиротехнически запалителни клечки, които се оказали по-сигурни за хвърлящия коктейла, от горящо парцалче. Близо половин милион подобни коктейли били произведени и влезли на редовно въоръжение във финландската армия.

Днес вече с подобна петролна бомба не може да се атакува танк, затова и коктейлите "Молотов" са приоритет на агресивните демонстранти или са част от уличните сблъсъци. А дали някой някога наистина е опитвал на вкус съдържанието на финландските бутилки на „Alko"? Затова историята мълчи, а може би няма и значение.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате